RASPODELA VLASTI: DPS može sam u Podgorici i pet gradova, neizvesno ko će vladati u Plavu
Foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

LOKALNI IZBORI U CRNOJ GORI

RASPODELA VLASTI: DPS može sam u Podgorici i pet gradova, neizvesno ko će vladati u Plavu

Crna Gora -

Demokratska partija socijalista ubedljivo je pobedila na jučerašnjim lokalnim izborima i moći će sama da vlada u Podgorici i još pet gradova, a u još tri u koaliciji sa srodnim partijama, pokazale su projekcije posmatrača Centra za monitoring.

Različite predizborne koalicije sa DPS osvojile su apsolutnu vlast u Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, Danilovgradu, Žabljaku i Šavniku, uglavnom sa boljim rezultatima nego na prošlim lokalnim izborima.

DPS će u Baru, Kolašinu i Golubovcima, gde je sam izašao na izbore, najverovatnije sklopiti postizborne koalicije sa svojim tradicionalnim saveznicima.

Rožaje, gde je partija MIla Đukanovića takođe izašla sa samostalnom listom, jedina je opština u kojoj će DPS biti u opoziciji, dok je u Plavu neizvesno, s tim što je realnije da tamo vlada sa Socijaldemokratama. Bošnjačka stranka može samostalno da vlada u Rožajama.

Na državnom nivou, opozicija je izgubila vlast u Kolašinu posle samo jednog mandata.

foto: Vijesti.me/Filip Roganović

Aleksa Bećić

Demokrate Alekse Bećića osvojile su 24 mandata u pet severnih opština, a u koaliciji sa Građanskim pokretom URA Dritana Abazovića 40 u pet gradova, uključujući i Podgoricu, gde će biti druga po snazi lista u gradskom parlamentu. Ukupno gledano, oni iz ovih lokalnih izbora izlaze kao najjača opoziciona snaga.

Bećić je saopštio je da je izborni dan protekao u antidemokratskom ambijentu, da se ima utisak da smo u Kambodži ili Somaliji, a ne u zemlji kandidatu za EU.

"Imali smo nastavak cetinjskih akcionih filmova na ulicama Podgorice", rekao je on i dodao da je u prestonici zabeležena najveća apstinencija u nekoliko poslednjih nekoliko izbornih procesa.

"Za apstinenciju su krivi konstantni izborni procesi, a DPS želi da drži Crnu Goru u vanrednom stanju. Imali smo more informacija da je ovog puta bio veći pritisak na zaposlene u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i privatnim preduzećima čiji su vlasnici finansijeri DPS i njihovi partneri", rekao je Bečić i dodao bi opozicija imala bolji rezultat da ostali uradili deseti deo onoga što su demokrate uradile.

foto: Vijesti.me/Filip Roganović

Partije Demokratskog fronta, koje su u nekim gradovima izašle na odvojenim listama osvojile su ukupno 58 mandata, što predstavlja pad u odnosu na rezultate sa ranijih lokalnih izbora. Socijaldemokrate Ivana Brajovića su u Plavu dobile su najviše glasova i osvojile deset mandata, a u gradovima gde su nastupile samostalno ukupno 27 mandata.

Prava Crna Gora Marka MIlačića ušla je u danilovgradski, pljevaljski i barski parlament, a Ujedinjena Gorana Danilovića imaće odbornika u Bijelom Polju.

Prema projekcijama CEMI-ja, koalicija Građanski savez SDP-Demos Ranka Krivokapića i MIodraga Lekića nije ušla u podgorički parlament, ali iz te koalicije i CDT tvrde da to još nije definitivno dok se ne prebroje svi glasovi.

Koalicija neće imati mandat u Golubovcima, SDP je osvojio 12 mandata u šest gradaova gde je izašao sam a Demos nije ušao u barski parlament, gde je nastupio samostalno.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track