CRNI REKORD CRNE GORE: Podaci Eurostata govore da je svaki treći radnik zaposlen na određeno
Foto: Profimedia

maštovito

CRNI REKORD CRNE GORE: Podaci Eurostata govore da je svaki treći radnik zaposlen na određeno

Crna Gora -

Crna Gora je rekorder u Evropi po broju zaposlenih na određeno vreme, pokazuju podaci Eurostata.

U izveštaju te institucije, koja se bavi statistikom na nivou Evropske unije (EU) i zemalja kandidata za članstvo, navodi se da je ugovor na određeno vreme u našoj državi na kraju 2017. imalo 30,5 odsto zaposlenih u državi.

To je inače duplo više od evropskog proseka koji iznosi 14,3 odsto. Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, na kraju protekle godine u našoj državi je radilo 182.368 građana, što znači da su 55.622 radnika angažovana na određeno vreme.

U EU na određeno radi 27 miliona zaposlenih starosti od 15 do 64 godine. U protekloj godini u EU više je žena bilo angažovano na određeno vreme i to 14,8 odsto, a muškaraca 13,8 procenata. U Crnoj Gori na određeno radi više muškaraca.

Najveći udeo zaposlenih sa privremenim ugovorom na nivou EU je u Španiji i Poljskoj, a najniži u Rumuniji i Litvaniji. Tako u Španiji i Poljskoj na određeno radi svaki četvrti radnik, a jedan od pet u Portugalu, Holandiji i Hrvatskoj.

Manje od dva odsto zaposlenih sa ugovorima na određeno vreme je u Rumuniji (1,2 odsto) i Litvaniji (1,7). Takođe, nizak procenat je i u Letoniji (3,0), Estoniji (3,1), Bugarskoj (4,4), Malti i Velikoj Britaniji (5,6).

Kurir.rs/CDM

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track