LUKA BAR VEĆ IZGUBILA 70.000 EVRA OD POČETKA GODINE, AKCIONARI UPOZORAVAJU: Nakon propale privatizacije, nastavlja se urušavanje!
Foto: Profimedia

prihodi manji za četvrtinu

LUKA BAR VEĆ IZGUBILA 70.000 EVRA OD POČETKA GODINE, AKCIONARI UPOZORAVAJU: Nakon propale privatizacije, nastavlja se urušavanje!

Crna Gora -

Posle odbijanja privatizacione ponude kompanije OT Logistiks iz Poljske, nastavlja se urušavanje Luke Bar AD, koja bi u normalnim okolnostima mogla biti zamajac ne samo barske opštine, već i cele Crne Gore, tvrdi Milivoje Knežević, manjinski akcionar barske kompanije.

Luka Bar prvi kvartal 2018. završila je, prema nekonsolidovanom izveštaju, sa neto gubitkom od 78.032 eura, pokazuju podaci objavljeni na veb sajtu Montenegroberze.

U istom periodu prošle godine profit je iznosio nepunih 655.000 evra, što znači da je Luka Bar, u prvom kvartalu 2018. u odnosu na isti period prošle godine, izgubila oko 733.000 evra.

"Poslovni prihodi u posmatranom periodu su umanjeni čak za četvrtinu, sa 2,77 miliona na 2,08 miliona evra. Da bi ‘ublažili’ pad poslovnih prihoda, predstavnici ove barske kompanije su na umanjenje poslovnih prihoda odgovorili uvećanjem poslovnih rashoda - sa 2,09 miliona na 2,14 miliona evra.

Da li to doktori nauka koji sede u Odboru direktora ove kompanije drže čas studentima ekonomije kako se na negativne okolnosti koje dolaze izvan kompanije reaguje u kompaniji", zapitao se Knežević.

foto: Profimedia

On je napomenuo je da je poslovanje Luke Bar, u prvom kvartalu 2018. godine, "obeleženo izostankom slanja pouzdanih informacija državi, malim akcionarima i građanima Crne Gore”.

“Nakon nedovoljno jasnih informacija o obavezama prema zaposlenima i nepotpunih informacija o realnom stanju potraživanja Luke Bar, grupa sastavljača finansijkih izveštaja ne mari za redovnost i pouzdanost informisanja javnosti o poslovanju i dešavanjima u Luci Bar", dodao je Knežević.

On je naglasio da “vlasnici ove firme još uvek ne mogu da dođu u posed revizorskog i konsolidnovanog finansijskog izveštaja za 2017. godinu, a materijal za redovnu Skupštinu koji bi trebao biti na sajtu kompanije je pažljivo sakriven od očiju javnosti”.

Iako će verovatno biti proglašeni za nekog ko radi protiv interesa Luke Bar, mali akcionari su 2017. godine, podseća Knežević, podržali predlog Vlade Crne Gore za privatizaciju: "Poučeni iskustvom spašavanja ‘strateških’ privrednih subjekata bez kojih se ne može".

"Da li će na rednovnoj Skupštini akcionara, koja je zakazana za 29. jun, predstavnici države razmišljati kratkoročno ili će gledati u budućnost i shvatiti da je za Luku Bar potrebno mnogo više snage i energije, ostaje da vidimo. U svakom slučaju, kvalitetno pripremljen tender i prodaja strateškom investitoru koji zna, razume i ima sposobnosti da razvija lučki biznis mogao bi biti potencijalno rešenje problema”, ocenio je Knežević.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track