POTRES U CRNOJ GORI: Smenjena direktorka RTCG, protest ispred zgrade javnog servisa! EU: To je udar na slobodu medija! (FOTO, VIDEO)
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Vlast želi da povrati kontrolu

POTRES U CRNOJ GORI: Smenjena direktorka RTCG, protest ispred zgrade javnog servisa! EU: To je udar na slobodu medija! (FOTO, VIDEO)

Crna Gora -

Savet Radiotelevizije Crne Gore razrešio je danas sa funkcije generalnu direktorku te medijske kuće Andrijanu Kadiju.

Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTCG, Savet je izabrao Božidara Šundića.

Kadija je na, sednici Saveta, izjavila da je njeno smenjivanje nezakonito i da je ta odluka doneta zato što je politički nepodobna.

Njeno razrešenje, tajnim glasanjem, podržalo je šest članova Saveta, dok su dva bila protiv.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Inicijativu za razrešenje podneo je član Saveta, Mimo Drašković, koji je u obrazloženju naveo da je ugovor izmedu RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO) bio koncipiran suprotno međunarodnim odredbama nezavisnosti Javnog servisa i Zakonu o RTCG.

"Neprihvatljivo je da CGO utiče na uređivanje RTCG. Ekskluzivno pravo koje je dato CGO da bira goste u emisijima i uvodi eksterne mentore, neprihvatljivo je.

Pre svega zbog uloge RTCG i međunarodnih preporuka. Taj ugovor je otvorio prostor za nedozvoljen uticaj, čime je dovedena u pitanje neutralnost i objektivnost RTCG", naveo je Drašković.

Kadija je kazala da je svesna da se ne može odbraniti od unapred donete odluke, i dodala: "Nisam lopov ni prevarant. Smenićete me nezakonito".

Ona je ocenila da ugovor sa CGO nije naneo nikakvu štetu, već samo doneo dobro za RTCG, i dodala da su sve emisije i prilozi bili urađeni profesionalno, a da ugovor sa CGO, Radioteleviziju Crne Gore nije koštao ni centa.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

"Zbog toga Savet nisam ni upoznala o njemu, jer to moram da radim samo ako RTCG nešto plaća preko 100.000 evra", navela je Kadija.

Ona je, takođe, ocenila da je "kriva jer je apolitična".

"Nisam nikoga pitala za koga je. Držala sam distancu od vlasti i opozicije. RTCG nikada nije bila nezavisnija. Ne smenjujete me što sam lošije radila od prethodnika, već što sam nepodobna", rekla je Kadija.

Na početku sednice, direktor TVCG, Vladan Mićunović predložio je da RTCG uživo prenosi tačku o poverenju generalnoj direktorki, što Savet nije usvojio.

Protest ispred RTCG: Vlast želi kontrolu nad Javnim servisom, članovi Saveta da podnesu ostavke

Smenom generalne direktorke Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Andrijane Kadije vlast želi da povrati kontrolu nad Javnim servisom i svi članovi Saveta te medijske kuće treba da podnesu ostavke.

To je saopšteno na protestu "Nezavisni Javni servis i tačka", koji je u podne, ispred RTCG, organizovala nevladina organizacija Media Centar.

Sa protesta je poručeno članovima Saveta RTCG da podnesu ostavke i tako pokažu "da ne predstavljaju partije, već građane".

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Poručeno je i da, ako ta inicijativa bude ignorisana, članovi Saveta koji se ne slažu sa ovakvim načinom istupe iz tog tela i dodatno delegitimišu čitav proces političkog upravljanja Savetom.

Protest ispred zgrade RTCG-a je organizovan zbog inicijative da se razreši generalna direktorka Javnog servisa Andrijana Kadija.

Na skupu se okupilo stotinak novinara, urednika, predstavnika medija i čelnika dela nevladinog sektora. Protestu su prisustvovali i lideri i funkcioneri partija - lider SDP-a Ranko Krivokapić, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, predsednik Demosa Miodrag Lekić, Prave Crne Gore Marko Milačić...

EU: Smena rukovodstva RTCG suprotno evropskim vrednostima

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) ocenila je danas da je smenjivanje generalne direktorke nacionalnog javnog servisa Crne Gore (RTCG) Andrijane Kadije protivno slobodi izražavanja i slobodi medija, što je osnovna vrednost EU, ali i uslov za napredak Crne Gore ka članstvu u Uniji.

"Današnje otpuštanje generalne direktorke nacionalnog javnog servisa u Crnoj Gori gospođe Andrijane Kadije u suprotnosti je sa slobodom medija i izdržavanja, što su osnovne vrednosti EU, ali i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore EU i važno prelazno merilo u poglavlju 23", navodi se u saopštenju EEAS-a.

U toj evropskoj službi naglašavaju da su se crnogorske vlasti obavezale na ispunjavanje evropskih vrednosti i standarda.

"U potpunosti je neprihvatljivo da EU novac koji služi za podršku profesionalizacije RTCG bude zloupotrebljen kao argument kako bi se smenilo rukovodstvo RTCG", zaključuje se u saopštenju Evropske diplomatske službe.

Kurir.rs/Vijesti.me/Tanjug

Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja