PROTEST MALINARA U BIJELOM POLJU: Prosuli više stotina kila malina ispred Opštine (FOTO, VIDEO)
Foto: Jadranka Ćetković/Vijesti.me

NISKA OTKUPNA CENA

PROTEST MALINARA U BIJELOM POLJU: Prosuli više stotina kila malina ispred Opštine (FOTO, VIDEO)

Crna Gora -

Više bjelopoljskih malinara, u znak protesta zbog prestanka otkupa maline, prosuli su danas u 14 časova više stotina kilograma malina ispred zgrade Opštine.

Oni su ogorčeni zbog prestanka otkupa pre dva dana, "selektivnog otkupa i bahatog odnosa hladnjačara", ali i niske otkupne cene.

Bjelopoljski malinari traže da se izvrši sanacija postojeće štete, nastale prestankom otkupa kao i štete koja nastaje uzročno-posledičnom vezom usled prezrijevanja plodova zbog neblagovremenog branja i zamrzavanja.

Kako ističe malinar, Milisav Guberinić, posle ovakvog stanja dolazi do ubrzanog razvoja bolesti malina, a štete će se uvećavati iz dana u dan.

foto: Jadranka Ćetković/Vijesti.me

Otkupljivač Rade Raičević je kazao da nije bilo bahatosti niti selektivnog otkupa, već se radi o problemu nedostatka smeštajnih kapaciteta.

“Proteklih dana, zbog povećane berbe, naročito posle bajramskog praznika,

došlo je do zagušenja naših kapaciteta za skladištenje i zamrzavanje, zbog čega sam nekoliko malinara uputio na druge otkupljivače, a prednost dao malinarima koji sa mnom sarađuju 15 godina”, kazao je Raičević.

foto: Jadranka Ćetković/Vijesti.me

Predsednik Opštine Petar Smolović, nakon sastanka sa malinarima je kazao da će ovaj kratkoročni problem koji je nastao u otkupu biti rešen u naredna dva dana.

“Razumemo probleme malinara koji su nastali zbog loših vremenskih prilika i povećanog priliva maline u poslednjih par dana. Opština je u stalnoj komunikaciji sa resornim ministarstvom kako bi prevazišli ovaj problem”, kazao je Smolović.

On je podsetio da je bjelopoljska Opština uložila u razvoj malinarstva više od svih u regionu.

“Pored besplatne podele oko 200.000 sadnica u prošloj godini, od ove godine smo dali subvenciju malinarima od 10 centi po kilogramu, što uz subvenciju ministarstva od 15 centi iznosi 1,05 evro po kilogramu”, kazao je Smolović, dodajući da su malinari bili zadovoljni otkupnom cenom.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Jadranka Ćetković/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track