CRNA GORA REŠILA DA NAPLATI DUG OD MAROVIĆA: Rasprodaju mu dedovinu i automobile, a blokirani su i svi njegovi računi!
Foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

država na potezu

CRNA GORA REŠILA DA NAPLATI DUG OD MAROVIĆA: Rasprodaju mu dedovinu i automobile, a blokirani su i svi njegovi računi!

Crna Gora -

BUDVA - Javna izvršiteljka Snežana Pavličić prihvatila je predlog Opštine Budva i donela rešenje za naplatu 1.096.481 evra, koliko po presudi podgoričkog Višeg suda, duguje nekadašnji visoki funkcioner DPS i osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović.

Opština će zbog toga prodati Marovićevu dedovinu i vikendice u Krimovici i na Jazu, a blokirani su mu i svi bankovni računi u Crnoj Gori. Krajnji rok bio je 10. oktobar da Marović uplati novčanu kaznu u kasu Opštine Budva, pa kako to nije uradio, lokalna uprava je krenula u iscrpljujuću pravnu bitku kako bi naplatila milionski dug.

“Određuje se izvršenje zabranom na novčanim sredstvima dužnika na računima kod poslovnih banaka. Nalaže se bankama da bez odlaganja izvrše blokadu svih računa dužnika i sa njih prenesu sredstva na račun Opštine Budva. Ako na računima nema dovoljno sredstava da se potraživanje Opštine Budva namiri, banke će zadržati blokadu računa sve do konačne naplate”, navodi se u rješenju izvršitelja.

Sa blokiranog računa polovina zarade ili penzije Svetozara Marovića, biće skidana sa računa. Navodi se da će biti popisana i sva pokretna imovina nekadašnjeg državnika, čijom prodajom će se moći nadoknaditi dugovanje.

“Određuje se izvršenje i na pokretnim stvarima izvršnog dužnika radi namirenja potraživanja, koje će se sprovesti popisom, procenom i prodajom popisanih pokretnih stvari. Zabranjuje se dužniku da raspolaže popisanim pokretnim stvarima pod pretnjom krivičnopravne odgovornosti”, stoji u rešenju.

Marović je dugo godina vozio “porše kajen”. Rešenjem je naložena i blokada imovine Marovića na Jazu i Krimovici, koja će potom biti prodata.

“Radi naplate novčanog potraživanja određuje se izvršenje na dve parcele na Jazu od ukupno 1.600 kvadrata, koje su kategorisane kao šume”. Piše da je polovina toga u vlasništvu Marovića.

Izvršenje se odnosi i na livadu od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 kvadrata šume koje su četvrtina u vlasništvu Marovića u Krimovici.

Na prodaju će i deo njegove zemlje na lokalitetu Dubraljevina, gde sa rođacima ima ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka, kao i četiri vikendice od po 51, 68, 89 i 107 kvadrata, na kojima Svetozar ima pravo osmine vlasništva.

Marović, za kojim je raspisana poternica zbog izbegavanja odsluženje zatvorske kazne, kao zalog da će izmiriti dugovanje svojevremeno je založio i zemlju u Mrčevom polju od deset hiljada kvadrata, koja je uknjižena na njegovog sina Miloša.

Na kompletnu imovinu još pre godinu dana upisana je hipoteka države Crne Gore. Međutim upisivanjem hipoteke od strane države, došlo je do pravne zavrzlame, jer Opština nije mogla aktivirati svoje. U podgoričkom Višem sudu vodi se postupak za trajno oduzimanje imovina porodice Marović.

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću, Specijalno tužilaštvo u julu prošle godine zatražilo je, a Viši sud i potvrdio - da se blokira deo penthausa i mansarda od 193 kvadrata, koja je je upisana na ime Miloša Marovića.

Viši sud je doneo privremenu meru, koja je upisana na imovinu Miloševe supruge Tamare i njenog brata Ivana Popovića, čime je blokirano nekoliko stanova i poslovnih prostora u Budvi i Tivtu koji su uknjiženi na brata i sestru.

Tužioci traže i oduzimanje luksuzne vile u budvanskom naselju Babin do, koju je Svetozarova supruga Đorđina prodala tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću, smatrajući da je i ona izgrađena novcem koji su njen suprug i sin stekli kriminalnom.

Svetozar i njegov sin Miloš tvrde da su od 2001. do 2016. zaradili gotovo 1,8 miliona evra i da su imali dovoljno novca da grade vilu, kupe stanove i zemlju, za koje Specijalno tužilaštvo tvrdi da su stečeni kriminalom. To piše u nalazu veštaka finansijske struke, koje je angažovala porodica Marović. Svetozar i Miloš već više od godinu i po u Beogradu. Stariji Marović navodno je na psihijatrijskom lečenju. U međuvremenu, Miloš je dobio srpsko državljanstvo, pa je u Srbiji tražio odsluženje kazne.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto Vijesti.me/ Savo Prelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track