DOGOVOR PREMIJERA CRNE GORE I ALBANIJE: Neće biti mreža i zidova na granici, ali ni kampova za migrante!
Foto: Vijesti.me/ Miloš Rudović

ZAJEDNIČKA SEDNICA DVE VLADE

DOGOVOR PREMIJERA CRNE GORE I ALBANIJE: Neće biti mreža i zidova na granici, ali ni kampova za migrante!

Crna Gora -

PODGORICA - Premijeri Crne Gore i Albanije, Duško Marković i Edi Rama poručili su danas iz Skadra da će se dve zemlje "odgovorno poneti u slučaju većeg priliva migranata" i da neće graditi zidove i postavljati bodljikavu žicu na granicama.

"Zajednički ćemo raditi da naše granice i zemlje budu bezbedne i, ako se desi veliki talas migracija preko naše dve zemlje, da obezbedimo ono što smo obavezni u skladu sa Ustavom i očuvamo stabilnost. Crna Gora i Albanija se prema tome odgovorno odnose i u ovom trenutku nema podizanja zidova, postavljanja žica", rekao je na konferenciji za medije u Skadru crnogorski premijer Marković.

U Skadru je danas održana prva zajednička sednica vlada Albanije i Crne Gore. Marković je posle te sednice novinarima kazao da Crna Gora ove godine beleži porast ilegalnih ulazaka migranata koji dolaze iz Albanije. Crnogorski premijer je kazao da Crna Gora "ne treba da bude na distanci od problema migracija jer je deo Evrope", ocenivši da u slučaju da se taj problem "prelije", da su vlade dve države "obavezne da reaguju".

foto: Vijesti.me/Miloš Rudović

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da su postojale ponude da dobiju ograde na poklon, ali poručio da je Albanija zemlja sa velikom tradicijom prihvata i zaštite izbeglica. Prema njegovim rečima, Albanija je spremna da u slučaju talasa migranata preuzme teret i deo odgovornosti u okviru evropskog projekta kojim će se podeliti teret.

Izbeglice, uglavnom iz Sirije, u Crnu Goru dolaze iz Albanije, i dalje nastavljaju put ka Bosni i Hercegovini, do svog odredišta - Zapadne Evrope.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto Vijesti.me/Miloš Rudović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track