CRNOGORSKI OFICIRI NA KOSMETU BIĆE TRETIRANI KAO OKUPATORI: Sumanuti akt u funkciji legalizacije zločina i etničkog čišćenja nad Srbima
Foto: Savez udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije

PROTEST Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije

CRNOGORSKI OFICIRI NA KOSMETU BIĆE TRETIRANI KAO OKUPATORI: Sumanuti akt u funkciji legalizacije zločina i etničkog čišćenja nad Srbima

Crna Gora -

Crnogorci su, uz Srbe, ubedljivo najveće žrtve etničkog čišćenja na Kosovu i Metohiji, jer od 30 hiljada onih koji su se tako izjašnjavali na ovom prostoru, danas ne živi nijedan

Najava slanja štabnih oficira Crne Gore u misiju Kfora na Kosovu i Metohiji doprinosi legalizaciji aktuelnog stanja u pokrajini, odnosno sprečavanju povratka raseljenih u taj dеo Srbije, ocenio je Milenko Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori.

On je podsetio da je Kfor glavni autoritet koji je bio u obavezi da obezbedi povratak onih koji su nasilno prognani dejstvom NATO 1999. godine sa Kosova i Metohije i daje to njegova obaveza koja proizilazi iz Rezolucije 1244 SB UN.

"Međutim, ubrzo po uspostavljanju svoje misije, Kfor zajedno sa drugim međunarodnim subjektima u pokrajini stavio se u funkciju legalizacije zločina i etničkog čišćenja nad Srbima i Crnogorcima.

Počela je da teče i dvadeseta godina od okupacije Kosova i Metohije, a o povratku prognanih Srba i Crnogoraca više niko i ne priča. Dobro je znano čija je to zasluga", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

U saopštenju se podsećaju donosioci odluke o slanju crnogorskih oficira na Kosmet da su Crnogorci, uz Srbe, ubedljivo najveće žrtve etničkog čišćenja na tom prostoru, jer od 30 hiljada onih koji su se tako izjašnjavali u Metohiji, danas ne živi nijedan.

"Njihove kuće su sve, bez izuzetka, spaljene do temelja, imanja i posle dve decenije uzurpirana od strane Albanaca koji ih obrađuju bez nadoknade i ikakvog odobrenja, groblja porušena i preorana, a ista je sudbina i većine crkava i manastira u tom delu Srbije. Šta će u takvom ambijentu crnogorski oficiri na Kosmetu?", navodi se u saopštenju i dodaje:

foto: Profimedia

"Ta dvojica oficira crnogorske vojske, ta dva „junaka“ koja će „osnažiti“ NATO i Kfor na Kosmetu za kosovsko - metohijske Srbe i Crnogorce biće tretirani kao okupatori, i prema njima će shodno tome Srbi i Crnogorci i odnositi na svakom koraku, u svako vreme.

Sumanuti su, iako u duhu već učinjene veleizdaje Crne Gore, „argumenti“ predstavnika crnogorske vlasti o slanju svojih oficira na srpsku zemlju, gde će ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, na način kako to čine vojnici zemalja koje su izvršile agresiju nad Srbijom i Crnom Gorom i na prevaran način okupirali Kosmet, uprkos zvaničnoj garanciji Ujedinjenih nacija da teritotijalna celovitost tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Srbije neće niti ugrožena.

U potpunosti se slažemo sa ocenom srpskom ministra odbrane Aleksandra Vulina da je reč o neprijateljskom gestu prema Srbiji.

U isto vreme, javno postavljamo pitanje, da li Srbija planira recipročne mere.

Daleko bi bilo svrsishodnije da Srbija pošalje svoju Vojsku u Crnu Goru, nego što Crna Gora šalje vojnike u deo Srbije odakle je NATO proterao sve Crnogorce, a malobrojne koji su ostali, pobili su i poklali saveznici NATO iz terostičke „OVK“.

Ipak u Crnoj Gori živi 30 odsto Srba, i reč je o državi koju su stvorili Srbi, a na Kosmetu Crnogoraca zahvaljujući NATO i "OVK" zločincima, više nema", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track