DUGUJE MILIONE, A USPELI DA NAPLATE TEK DELIĆ: Budva skinula 460 evra sa svih Marovićevih računa, samo toliko je imao!
Foto: Vijesti/Savo Prelević

KORUPCIONAŠKA AFERA

DUGUJE MILIONE, A USPELI DA NAPLATE TEK DELIĆ: Budva skinula 460 evra sa svih Marovićevih računa, samo toliko je imao!

Crna Gora -

Opština Budva skinula je juče ukupno 460 evra sa svih crnogorskih bankovnih računa šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića koji je dužan da plati više od milion zbog korupcionaških afera.

Toliko novca je nekadašnji visoki funkcioner DPS-a imao na računima u crnogorskim bankama, kojima je naloženo da sav novac odmah blokiraju i prebace na račun Opštine.

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić prihvatila je predlog Opštine Budva i donela rešenje za naplatu 1.096.481 evra, koliko je Marović, prema presudi Višeg suda, dužan da plati zbog malverzacija u osam budvanskih korupcionaških afera.

Krajnji rok da Marović uplati novčanu kaznu u kasu Budve istekao je 10. oktobra prošle godine.

foto: Vijesti.me/Filip Roganović

Pored toga što će svi računi biti blokirani dok se ne naplati milionska šteta, rešenjem izvršiteljke biće popisana i sva pokretna imovina Marovića, čijom prodajom bi se obeštetila Budva.

Naložena je i blokada imovine Marovića na Jazu i Krimovici.

Blokirane su dve parcele na Jazu od ukupno 1.600 kvadrata, kategorisane kao šume, a polovina je u vlasništvu Marovića. Izvršenje se odnosi i na livadu od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 kvadrata šume, sve u Krimovici, čija četvrtina je vlasništvo Marovića.

Budva
Budvafoto: Profimedia

Na prodaji će i osmina vlasništva Marovića na lokalitetu Dubraljevina, gde sa rođacima ima ukupno 5.357 kvadrata šume i pašnjaka, kao i četiri vikendice od 51, 68, 89 i 107 kvadrata, na kojima ima pravo osmine vlasništva.

“Izvršenje će se sprovesti upisom u katastar nepokretnosti, utvrđivanjem vrednosti, prodajom nepokretnosti i namirivanjem Opštine Budva iz iznosa dobijenog prodajom“, piše u rešenju izvršiteljke.

Marović, za kojim je raspisana poternica zbog izbegavanja izdržavanja zatvorske kazne, kao zalog da će izmiriti dugovanje, založio je, osim svoje, i 10.000 metara kvadratnih u Mrčevom polju koja je uknjižena na njegovog sina Miloša.

Miloš Marović
Miloš Marovićfoto: Printscreen Vijesti.me/Boris Pejović

Na kompletnu imovinu još pre godinu bila je upisana hipoteka države. To je dovelo do pravne zavrzlame jer Opština Budva nije mogla aktivirati garancije, a do dodatne pometnje došlo je kada je Specijalno tužilaštvo blokiralo Miloševu zemlju zbog sumnje da je kupljena novcem stečenim kriminalom.

U podgoričkom Višem sudu vodi se postupak za trajno oduzimanje imovine porodice Marović.

Svetozar i Miloš tvrde da su od 2001. do 2016. zaradili gotovo 1,8 miliona evra i da su imali su dovoljno novca da steknu vrednu imovinu. Njih dvojica se više od godinu i po nalaze u Beogradu.

Stariji Marović treba da odsluži četvorogodišnju zatvorsku kaznu, dok je Milošu, koji je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo, preostalo još 11 meseci robije.

Kurir.rs/Vijesti (Vuk Lajović) Foto: Vijesti/Savo Prelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track