Najnovije vesti

ĐUKANOVIĆ: Crna Gora šalje vojnike u Irak i Letoniju
Foto: Reuters

PLANOVI

ĐUKANOVIĆ: Crna Gora šalje vojnike u Irak i Letoniju

Crna Gora

Do 2024. godine Crna Gora će izdvojiti 2 odsto BDP-a za odbranu, saopštio je danas crnogorski predsednik Milo Đukanović na NATO samitu u Briselu i najavio nove misije u Iraku i Letoniji.

"Precizno definisani plan je da i Crna Gora do 2024. godine izdvoji 2 odsto BDP-a za odbranu, možda u okviru toga i koju godinu ranije, 20 odsto za modernizaciju vojske", kazao je Đukanović.

On je naveo da su na samitu donete važne odluke o snaženju politike odbrane i odvraćanja, i borbi protiv terorizma, i najavio uspostavljanje trening misije u Iraku.

"Crna Gora će učestvovati i u snagama Alijanse u Letoniji, zajedno sa Slovenijom, pod komandom Kanade", poručio je Đukanović. Namera je, kako je kazao, da se formira trening misija u Iraku.

"Mi želimo da u punoj meri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koje proističu iz članstva ", kazao je crnogorski predsednik.

On je dodao da je za Crnu Goru važna odluka o pozivu za početak pristupnih pregovora Makedoniji.

"Radujem se što će Severna Makedonija postati nova članica NATO-a", poručio je Đukanović i dodao da se prijemom novih članica jača stabilnost ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i u Evropi i NATO prostoru.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...