Najnovije vesti

KOMUNALNA POLICIJA MOĆI ĆE DA PRIVODI: Prvo biber-sprej, pa pendrek ako mora
Foto: Vijesti.me/ Boris Pejović, Profimedia

nova pravila

KOMUNALNA POLICIJA MOĆI ĆE DA PRIVODI: Prvo biber-sprej, pa pendrek ako mora

Crna Gora

Komunalni policajci u Crnoj Gori ubuduće će prvo morati da upotrebe biber-sprej, pa onda pendrek, predviđeno je izmenama Zakona o komunalnoj policiji.

Predstavnik Zajednice opština Crne Gore Sanja Živković je saopštila da su na ovaj korak odlučili kako bi smanjili upotrebu pendreka.

"Uvođenje biber-spreja je predloženo kao sredstvo koje ima manje negativnih posledica u odnosu na upotrebu palice. Kada se koristi palica nanose se povrede, a da bi se to sprečilo, predložili smo uvođenje biber-spreja jer on ne ostavlja nikakve zdravstvene posledice. Palica i dalje ostaje kao sredstvo prinude, ali samo ako biber-sprej nema dejstvo", objasnila je. Takođe je rekla da je izmene tog zakona pripremilo Ministarstvo javne uprave, koje je usvojilo predlog Zajednice u delu ograničavanja upotrebe sile, odnosno pendreka.

foto: Vijesti.me/Boris Pejović

Dalje, izmenama je predviđeno da komunalni policajci mogu da pomažu nadležnim organima i javnim službama kada se procijeni da je to neophodno. To je dosad činila policija. Živkovićeva objašnjava da je cilj izmena da se konačno definišu ovlašćenja komunalne policije.

"Po važećem zakonu, komunalni policajac ne sme da upotribi silu ako ga subjekat nadzora direktno ne napadne. Međutim, nekada se neke radnje ne mogu sprovesti a da se ne upotrebi sila, jer upotrebom sile se smatra i hvatanje za ruku ako, na primer, lice neće da stavi ruke u položaj da može da bude lišeno slobode”, navodi ona.

(VIDEO) PREDIZBORNI SKANDAL NA CETINJU: Komunalna policija pomaže DPS da lepi postere!

Komunalni policajac sada može, u cilju sprovođenja komunalnog nadzora, da dovede u službene prostorije osobu zatečenu u narušavanju komunalnog reda koji predstavlja prekršaj ili u vršenju drugog kažnjivog dela. To znači da im je dozvoljeno da osobu liše slobode ali u smislu ograničenja slobode kretanja, "ali ne i meru obavezivanja subjekata komunalnog nadzora da se kreće u pravcu koji odredi komunalni policajac", precizirano je izmenama zakona.

Kuirir.rs/DAN

Foto: 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...