ĐUKANOVIĆ: Ako Evropa sebi želi dobro, ne sme da izostavi Balkan
Foto: Tviter

povodom dana državnosti

ĐUKANOVIĆ: Ako Evropa sebi želi dobro, ne sme da izostavi Balkan

Crna Gora -

Evropa mora da zna, ako sebi želi dobro, da Balkan ne sme ostati van nje, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu povodom Dana državnosti na Cetinju.

On je dodao da kao Evropljani želimo da budemo deo rešenja, a ne večito predvorje evropske civilizacije ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije, već hoćemo da kroz partnerski odnos uzajamnog uvažavanja usvajamo evropske standarde, koji će nas učiniti delom savremene evropske civilizacije.

Predsednik Crne Gore je sinoć istakao da je ova godina u znaku velikih jubileja - 140 godina od 13. jula 1878. kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore, ali i vek od nelegitimnih odluka Podgoričke skupštine 1918, "kojima je Crna Gora kao zemlja saveznica u Velikom ratu izbrisana sa mape sveta".

"Istorija se postarala da današnje generacije 21. maja 2006. obnovom državnosti Crne Gore, mirnim putem na demokratskom referendumu, isprave i sopstvene i tuđe greške", naglasio je Đukanović.

Đukanović je naglasio da su građani Crne Gore na nedavnim predsedničkim i lokalnim izborima ubedljivo podržali evroatlantski kurs i njenu evropsku perspektivu.

"Mi verujemo u ideju ujedinjene Evrope i u snagu Evropske unije da nađe odgovore na savremene izazove. Verujemo da je politika proširenja na Zapadni Balkan važan deo vizije evropske budućnosti. Epoha mira koju su evropskim narodima obezbedili najveći politički i intelektualni umovi dvadesetog veka mora biti nastavljena i u promenjenom međunarodnom kontekstu, u vremenu burnih tehnoloških, političkih i kulturoloških promena.

Prisetimo se reči jednog od tvoraca nove Evrope Vaclava Havela koji je 1990-tih upozoravao da ne mogu mir, stabilnost i blagostanje cvasti u jednom delu Evrope, ne vodeći računa šta se dešava u njenom drugom kraju", poručio je Đukanović.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja