HAN O NOVOM SPORU HRVATSKE I CRNE GORE: EK ne može da reši čija je Bokeljska mornarica!
Foto: Fonet/EU

otvoreno

HAN O NOVOM SPORU HRVATSKE I CRNE GORE: EK ne može da reši čija je Bokeljska mornarica!

Crna Gora -

Evropski komesar za pregovore o pridruživanju Johanes Han, komentarišući pitanje nasleđa Bokeljske mornarice i crnogorska i hrvatska sporenja u vezi sa tim, rekao je da sve strane treba da se uzdržavaju od zloupotrebe bilateralnih otvorenih pitanja u procesu pridruživanja EU.

Han je to rekao u odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta (EP) Marijane Petir, koja je od komesara tražila da se izjasni o, kako je rekla, neosnovanom svojatanju Bokeljske mornarice od Crne Gore, jer je, po njenom sudu, to nasleđe hrvatske zajednice.

Komesar EU je odgovoru naveo da je u dokumentu Evropske komisije od 6. februara 2018. godine o "Kredibilnoj perspektivi za proširenje i unapređenje angažovanja EU na Zapadnom Balkanu" istaknuto da vladavina prava, pravda i osnovna prava ostaju najveći prioritet za sve zemlje, uključujući i Crnu Goru, koje pregovaraju o pristupanju Evropskoj uniji.

"Prema poglavlju 23 (koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava), od Crne Gore se očekuje da osigura delotvornu zaštitu nacionalnih manjina. Evropska komisija redovno nadgleda ispunjenje obaveza od Crne Gore iz ove oblasti i to opisuje u svojim izveštajima", pojasnio je Han.

Kako navodi, što se tiče slučaja Bokeljske mornarice, Evropska komisija primjećuje da prema međunarodnom pravu identifikacija i zaštita nematerijalne kulturne baštine spada pod isključivu nadležnost države na čijoj teritoriji je prisutno dotično nematerijalno kulturno nasleđe.

"Ova pitanja su obuhvaćena Konvencijom Unesko o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Iako su neke odredbe ove konvencije prenesene u zakonodavstvo EU, Evropska unija nije potpisnik Konvencije. Prema tome, Evropska komisija se ne može mešati u procedure za priznavanje baštine Uneska.

Evropska komisija je u više navrata istakla i najskorije u svojoj komunikaciji od 6. februara 2018. godine da se strane uzdržavaju od zloupotrebe bilateralnih otvorenih pitanja u procesu pridruživanja EU. Ostvarivanje ovog cilja olakšavaće atmosferu dobrosusedskih odnosa”, poručio je Han.

Kurir.rs/CDM

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track