Najnovije vesti

ŠVAJCARSKA POTVRDILA: Marovići su imali milione na računu
Foto: Vijesti/Savo Prelević

istražuje se gde je novac završio

ŠVAJCARSKA POTVRDILA: Marovići su imali milione na računu

Crna Gora

Specijalno tužilaštvo Crne Gore dobilo je potvrdu od vlasti Švajcarske da je u periodu 2006/2007. godine na računu Đorđine Marović, supruge bivšeg predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, bilo više miliona evra u ogranku HSBC banke u toj zemlji.

U dokumentima iz Švajcarske nije naznačeno kuda je i kada taj novac "otišao" sa računa, navode crnogorski mediji.

Međunarodna mreža novinara otkrila je da je supruga Svetozara Marovića imala 3,8 miliona dolara 2006/2007. godine, što on tada nije prijavio u imovinskom kartonu. U Specijalnom tužilaštvu razmatraju mogućnost da ovaj novac u Švajcarskoj obuhvate finansijskom istragom u kojoj Marović i članovi njegove porodice moraju da dokažu poreklo imovine, a ako to ne uspeju, onda će im biti oduzeta.

Marović je tokom svedočenja o korupcionaškoj aferi odbacio navode o tajnom računu u Švajcarskoj, uz tvrdnje da su to laži. Pola godine kasnije "završio" je u zatvoru u Spužu zbog sumnje da je bio šef organizovane kriminalne grupe, koja je oštetila opštinu Budva za desetine miliona evra. Marović je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora, a obavezan je da opštini vrati 1,1 milion evra u novcu.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

I Marovićev sin je priznao da je u aferi "Prijevor" oštetio opštinu Budva za 1,4 miliona evra, platio je novčanu kaznu od 385.000 evra, ali robiju od 11 meseci nije odslužio. Marovići su posle preseljenja u Beograd nedostupni crnogorskim pravosudnim organima. Za Svetozarom Marovićem raspisana je poternica, ali nije uhapšen, jer se, navodno, leči od psihičkih problema. Njegov sin Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i očekuje da će tamo odslužiti kaznu.

foto: Printscreen Vijesti.me/Boris Pejović

U podgoričkom Višem sudu vodi se postupak za trajno oduzimanje imovine porodice Marović zbog sumnje Specijalnog tužilaštva da su stanove, vile i zemlju, kupovali nelegalno stečenim novcem.

Opština Budva nedavno je preko javnog izvršitelja blokirala svu imovinu Svetozara Marovića kojom je garantovao da će platiti 1,1 miliona evra sudske novčane kazne, jer je oštetio građane Budve. Marović se oglušio o kaznu koju je do oktobra prošle godine trebalo da plati, jer navodno nema milion evra. Svi njegovi bankovni računi u Crnoj Gori su blokirani.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Vijesti/Savo Prelević

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...