Najnovije vesti

DISKRIMINACIJA: U javnoj upravi Crne Gore zaposleno svega sedam odsto Srba

DISKRIMINACIJA: U javnoj upravi Crne Gore zaposleno svega sedam odsto Srba

Crna Gora

Prema poslednjim podacima sa popisa, Srbi čine oko 30 odsto stanovništva

PODGORICA - U javnoj upravi Crne Gore zaposleno je oko sedam odsto pripadnika srpske nacije, koja čini trećinu tamošnjeg stanovništva.

Prema zvaničnim informacijama, u crnogorskim javnim službama radi 82,11 odsto Crnogoraca, preostala mesta su preuzeli Bošnjaci - blizu šest odsto - a ostalo su podelili muslimani, Albanci i Hrvati.

Oko sedam odsto Srba zaposleno je u javnoj upravi Crne Gore, a prema poslednjim podacima sa popisa, oni čine oko 30 odsto stanovništva.

Predsednik Političkog saveta parlamentarne stranke Nove srpske demokratije (NSD), poslanik u parlamentu Budimir Aleksić (na fotografiji) poručuje da se srpske stranke moraju založiti za "pravno priznanje Srba u Crnoj Gori i njihova konstitutivna prava".

"Srbi u Ustavu Crne Gore niti su manjina, niti konstitutivni narod. Srpski jezik nije službeni i pored činjenice što njime govori i piše najveći broj građana", kaže Aleksić.

On dodaje da je realizovan i "progon srpskih pisaca iz nastavnog programa" te da se za književna i naučna dela nastala na srpskom jeziku iz državnog budžeta ne izdvaja nijedan cent.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...