POMORSKA NESREĆA U BLIZINI UVALE OBLATNO: Dvoje turista poginulo u sudaru jahte i jedrilice!
Foto: Vijesti.me/Siniša Luković

UDES NA MORU

POMORSKA NESREĆA U BLIZINI UVALE OBLATNO: Dvoje turista poginulo u sudaru jahte i jedrilice!

Crna Gora -

Pjotr Martin Makovski (39) i Emilija Agneska Pjaskovska (46) iz Poljske poginuli su, a nekoliko osoba je povređeno u pomorskoj nesreći koja se juče oko 12 sati dogodila kod uvale Oblatno u zalivu Trašte u Crnoj Gori, kada su se sudarili jahta i jedrilica.

Kako su preneli crnogorski mediji, sudarile su se jahta "Fliper", koja plovi pod britanskom zastavom, i jedrilica "Karukera" sa zastavom Poljske. Jahtom "Fliper" upravljao je skiper Ivan Fatović (30) iz Tivta, a prema nezvaničnim informacijama, ona se u momentu sudara kretala brzinom većom od 20 čvorova. U momentu udara poljska jedrilica nije plovila na jedra, već na motor.

jedrilica
jedrilicafoto: Vijesti.me/Siniša Luković

- Na "Fliperu", koji je udario u krmeni deo jedrilice, pored skipera bilo je troje odraslih osoba, među kojima je bio i vlasnik plovila, Rus Sergej Hatulev iz Moskve, kao i dvoje dece. Niko od njih nije povređen. Na jedrilici su, osim dvoje stradalih putnika, bili i skiper i petoro dece, kao i još jedna osoba koja je, navodno, pri sudaru pala u more, ali ju je ubrzo pokupila i spasla jedna od jahti koje su prolazile u blizini - naveli su crnogorski mediji

Brojke x 14 osoba bilo na plovilima x 7 dece se nalazilo na jahti i jedrilici x 2 osobe poginule u nesreći

Na lice mesta upućena su spasilačka plovila Uprave pomorske sigurnosti, kao i inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor i ekipa iz marine Zelenika, a u akciju je uključen i helikopter MUP, kao i Služba zaštite i spasavanja opštine Tivat, dok će kotorsko tužilaštvo obaviti uviđaj.

- Plovila se tegle ka Luci Zelenika, gde će biti obavljen uviđaj. Bilo je dosta dece, na jednoj jahti dvoje, a na drugoj petoro. Na dve jahte bilo je ukupno 14 ljudi, od kojih je 12 spaseno. Povređenima je medicinska pomoć pružena na kopnu - rekao je Safet Kočan iz Uprave pomorske sigurnosti.

(Kurir.rs/ J.I./ Foto: Vijesti/ Siniša Luković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track