Najnovije vesti

ĐETIĆI OD SRBA I RUSA ZA SEZONU ZARADE MILIJARDU EVRA: Crnogorci zadovoljni brojem turista, ponovo probijen rekord
Foto: Reuters

ministar turizma

ĐETIĆI OD SRBA I RUSA ZA SEZONU ZARADE MILIJARDU EVRA: Crnogorci zadovoljni brojem turista, ponovo probijen rekord

Crna Gora

Kao i minulih sezona i ovog leta najbrojniji turisti na crnogorskoj obali su Srbi i Rusi.

Ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović kaže da je reč o dragim gostima, ali i da je sve više turista iz Zapadne Evrope. Crnogorci očekuju da će ova godina nadmašiti minulu i da će prihodovati milijardu evra!

Trenutno je registrovano oko 175.000 gostiju, što je pet odsto više nego prošle godine u istom periodu.

"Turistima iz Srbije i dalje smo jedna od omiljenih destinacija za odmor. Beležimo i značajno veće interesovanje iz Nemačke, Austrije, Francuske, Poljske i Velike Britanije, ali i Kine i Japana. Više je i velikih svetskih turoperatora, kao što su TUI, Thomas Cook, FTI, Der Touristik, Thomson i Monarch, koji pretežno dovode goste sa zapadnih tržišta. Prema istraživanju Blumberga, mi smo ove godine deseta destinacija u svetu po broju megajahti! Iza nas su Australija, Malta, Emirati, Bahami. Kada se uzme u obzir da je njihova prosečna dužina veća od 50 metara - onda smo peti u svetu",  kaže Radulović.

Na pitanje da li su politički zategnuti odnosi sa Moskvom ugrozili priliv gostiju iz Rusije, naš sagovornik odgovara odrično.

"Ne. Prema broju gostiju iz Rusije ove i prethodne godine, kao i prema najavama bukinga, politička situacija ne utiče ni na goste ni na našu ponudu i gostoprimstvo. Prethodne godine, kada je postojala negativna kampanja o Crnoj Gori u ruskim medijima, našu zemlju je posetilo više od 350.000 turista iz Rusije, što je bio rast od preko 10,6 odsto u odnosu na 2016. godinu!"

Prema rečima Radulovića, i u prvih pet meseci ove godine trend je sličan. U kolektivnom smeštaju raste broj ruskih turista za više od šest odsto.

A što se cena tiče, naš sagovornik odgovara da njih diktira tržište.

"Kada govorio o regionu, naša ponuda je po cenama konkurentna, pogotovo u odnosu na Hrvatsku, koja se takođe bazira na suncu i moru. Mi nudimo ponešto za svakog, i krećemo ka strateškom cilju, a to je ponuda za visokoplatežne turiste".

Prihod od turizma prošle godine bio je 959 miliona evra. Da će ova godina biti berićetna pokazuju podaci iz predsezone kada su Crnogorci imali dvocifren rast prihoda. Samo od naplate boravišne takse zaključno sa 29. julom prihod je oko 698.000 evra, što je za 97.600 evra više nego lane.

Kurir.rs/Novosti

Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...