MESECIMA TAJNO SNIMALI ĐAKE U TOALETU: Uprava Medicinske škole u Podgorici ne može da objasni otkud kamere  na tom mestu
Foto: Vijesti.me/Luka Zeković

sramota

MESECIMA TAJNO SNIMALI ĐAKE U TOALETU: Uprava Medicinske škole u Podgorici ne može da objasni otkud kamere na tom mestu

Crna Gora -

Podgorička Medicinska škola godinama je nezakonito snimala đake i nastavnike u učionicama, ali i u toaletima.

Zbog toga im je Agencija za zaštitu ličnih podataka naredila da uklone kamere, ali i izbriše sav snimljeni materijal. "Ispoštovali smo naređenje Agencije”, kazao je Vijestima direktor škole Branimir Kostić.

Agencija, na čijem je čelu Čedomir Mitrović, je po prijavi kontrolisala školu i utvrdila da su kamere kojima se vrši video nadzor instalirane u prostorijama u kojima je to izričito zabranjeno.

"Savet Agencije naredio je da se u ostavljenom roku izbrišu video zapisi snimljeni kamerama koje su instalirane u prostorijama u kojima se neposredno izvodi nastava (učionica), kao i video zapisi snimljeni kamerama koje su instalirane u predsobljima toaleta gde su postavljeni umivaonici; da se fizički uklone kamere instalirane u prostorijama u kojima se neposredno izvodi nastava (učionica) i kamere instalirane u predsobljima toaleta gde se nalaze umivaonici; da se na vidnom mestu istakne obaveštenje da je objekat pod video nadzorom", navodi se u obrazloženju odluke AZLP.

Kostić tvrdi da su kamere postavljene isključivo radi zaštite i čuvanja imovine škole.

"Kamere su postavljene preventivno. Sama činjenica što su đaci znali da su pod video nadzorom, nije bilo potpisa po klupama i zidovima, čuvali smo novu školu. A uz to, naša škola je škola sa najmanje ekscesa u odnosu na sve ostale ustanove srednjeg obrazovanja", ocijenio je Kostić.

Međutim, kontrolori AZLP smatraju da je uprava škole postavljanjem video nadzora i snimanjem kršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Kurir.rs/Vijesti

Foto: Vijesti/Luka Zeković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja