JOŠ JEDAN POMORSKI INCIDENT U BOKI KOTORSKOJ: Rus američkom jedrilicom udario u crnogorski vojni brod
Foto: Vijesti.me/Siniša Luković

SAMO DVA SATA POSLE NESREĆE U PRČANJU

JOŠ JEDAN POMORSKI INCIDENT U BOKI KOTORSKOJ: Rus američkom jedrilicom udario u crnogorski vojni brod

Crna Gora -

Dva sata posle pomorske nesreće u Prčanju u kojoj je crnogorski državljanin na američkom plovilu udario i povredio Ruskinju, u Boki se danas desio novi pomorski incident, ali sa obrnutim ulogama.

Ruski skiper koji je upravljao 13,7 metara dugom jedrilicom "Mon Abri", koja plovi pod zastavom SAD, prilikom manevra pristajanja na gradsku rivu Pine u Tivtu, zakačio je školski brod Mornarice VCG, jedrenjak "Jadran" koji je bio na svom stalnom vezu na Pinima.

Incident se dogodio oko 13 sati, a tom prilikom pričinjena je simbolična materijalna šteta jer je u kontaktu sa jarbolom i čeličnim sartijama jedrilice, iskrivljena velika mesingana crvena zvezda petokraka na vrhu "Jadranovog" kosnika (baštuna od prove).

O ovom nesvakidašnjem incidentu odmah su obavešteni nadležni državni organi, a na lice mesta stigao je inspektor bezbednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar.

On je obavio detaljan pregled američke jedrilice i dokumentacije njenog ruskog skipera i napravio zapisnik o pomorskoj nesreći.

Budući da je došlo do fizičkog kontakta dva plovila, o svemu je u skladu sa propisanom procedurom, obaveštena i Uprava pomorske bezbednosti Crne Gore, ali s obzirom na to da civilne pomorske vlasti nemaju nadležnost nad "Jadranom" koji je formalno ratni brod, popis i procenu štete na jedrenjaku MVCG obaviće nadležna vojna komisija.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Siniša Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja