Najnovije vesti

BROD NA KOM JE ZAPLENJENO 20 TONA HAŠIŠA MESECIMA BIO U HERCEG NOVOM: Navodno ga tu raspremio vlasnik, ali niko ne zna što se toliko dugo zadržao (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/La Repubblica

misterija

BROD NA KOM JE ZAPLENJENO 20 TONA HAŠIŠA MESECIMA BIO U HERCEG NOVOM: Navodno ga tu raspremio vlasnik, ali niko ne zna što se toliko dugo zadržao (VIDEO)

Crna Gora

Brod "Remus", na kome je zaplenjeno 20 tona hašiša u Italiji i tom prilikom uhapšeno 11 Crnogoraca - članova posade, do pre tridesetak dana nalazio se u Luci Zelenika kod Herceg Novog, potvrđeno je iz više izvora bliskih pomorskim nadležnim organima.

"Remus" (IMO broj 8822428) presretnut je 30. jula u međunarodnim vodama centralnog Mediterana, južno od Italije. Agenti italijanske policije i Gvardije di finanza, pretresom broda su na njemu našli sakrivenih 20 tona hašiša, čija se vrednost na ilegalnom tržištu narkotika procenuje na više od 65 miliona evra.

 

"Remus" je zaplenjen u Luci Palermo na Siciliji, a njegova posada je uhapšena. Ovu akciju kojom je koordinisala američka agencija za borbu protiv krujumčarenja droge DEA, zajedno su sprovele policije Italije i Crne Gore.

 

Pre nego što je zaplenjen u Italiji, "Remus" se više meseci nalazio u Luci Zelenika gde ga je njegov vlasnik - jedna brodarska kompanija iz Italije, dovela i stavila u takozvanu "raspremu" (van upotrebe), jer brod nije imao posla. Na njemu je bilo identifikovano i više tehničkih i administrativnih nedostataka zbog kojih su 21 godinu starom brodu, koji plovi pod zastavom Paname, bili privremeno oduzeti ili suspendovani sertifikati o tehničkoj ispravnosti. "Remus" je u Luci Zelenika proveo oko pola godine čekajući na "zaposlenje", odnosno otklanjajući uočene nedostatke, kako bi od nadležnog klasifikacionog društva dobio validne sertifikate. Prema nezvaničnim informacijama, na "Remusu" je za to vreme bio takozvani "skeleton kru", odnosno minimalan broj članova posade predviđen za održavanje potrebnog nivoa bezbednosti plovila u "raspremi"”. Navodno, upravnik broda je za to vreme bio državljanin Crne Gore iz Ulcinja.

"Remus" je nedavno, popunivši posadu do punog broja i ukrcavši neki teret, isplovio iz Luke Zelenika. Po podacima sa njegovog AIS transpondera (uređaj koji daje podatke o kretanju broda), ovaj 47 metara dug brod za seizmička istraživanja i za opsluživanje naftnih platformi, od 710 bruto tona, 27. jula je isplovio iz španske Luke Las Palmas za Palermo u koji je trebalo da stigne 2. avgusta, ali je pre toga na njega upala policija i pronašla drogu pa je brod zaplenjen, a posada uhapšena.

 

Međunarodnu akciju je navodno inicirala crnogorska policija, a akcijom je koordinisala Američka agencija za borbu protiv droge - DEA. Kako pišu italijanski mediji u akciji su uhapšeni Marko Borozan, Uglješa Kovačević, Vladimir Živković, Srđan Matijević, Stanko Tomičić, Ljubomir Bakočević, Milan Kovačević, Dragoljub Mrgudović, Vladimir Lipovina, Božidar Barović i Velimir Latković.

 

Crnogorski policijski zvaničnici pre nekoliko dana kada se govorilo da je na "Remusu" nađeno dve, a ne 20 tona hašiša, saopštili su da se brod posle isplovljenja iz Luke Zelenike, uputio u Maroko gde je navodno ukrcao drogu namenjenu za zapadnoevropsko tržište, na koju bi ona došla preko Malte. AIS podaci sa "Remusa" sa specijalizovanih sajtova pokazuju, ipak, drugačiju rutu kretanja broda, ali nije isključeno da je "Remus", ipak, boravio u marokanskim vodama i da je manipulisano sa njegovim automatskim identifikacionim transponderom kako bi se prikrilo pravo kretanje broda.

 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, koji su nadležni za Lučku kapetaniju Kotor - (Ispostava Zelenika), juče do zaključenja broja nisu odgovorili na pitanja o tome koji su bili razlozi neuobičajeno dugog boravka "Remusa" u crnogorskoj luci. Iz tog resora, na čijem čelu je Osman Nurković, nisu odgovorili ni kada je tačno brod isplovio iz Luke Zelenika, šta je prijavio da će mu biti naredna luka u koju će uploviti ili šta je pisalo u "kru listi" i takozvanom "kargo manifestu", odnosno ko su članovi posade i sa kojim je teretom "Remus" krenuo iz Luke Zelenika. Prema podacima sa specijalizovanih sajtova, vlasnik "Remusa" je kompanija "Elizabet Ventur Ltd", registrovana u Hong Kongu, a na čijem čelu je jedan italijanski preduzetnik.

 

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Printscreen Youtube/La Repubblica

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...