CRNA GORA SE OTVORILA: Primiće 5 migranata zarobljenih na brodu u Siciliji jer ih je Italija molila!
Foto: AP

vlada prelomila

CRNA GORA SE OTVORILA: Primiće 5 migranata zarobljenih na brodu u Siciliji jer ih je Italija molila!

Crna Gora -

PODGORICA - Crna Gora prihvatiće do pet od oko 150 migranata zarobljenih na brodu u luci u Siciliji, odlučila je danas crnogorska vlada odgovarajući na molbu Italije da prihvati dio migranata.

"Vlada je izrazila spremnost da Crna Gora, uvažavajući principe humanosti i solidarnosti sa ljudima u nevolji kao tradicionalne vrednosti crnogorskog društva potvrđene mnogo puta u našoj istoriji, prihvati do pet migranata", saopšeno je posle sednice Vlade.

Dodaje se da je odluka doneta jednoglasno i da ovom odlukom Vlada Crne Gore potvrđuje ; "posvećenost evropskom sistemu vrednosti i afirmiše ljudsko dostojanstvo".

Italija je od Crne Gore tražila da prihvati deo migranata zarobljenih na brodu “Dićoto” u sicilinanskoj luci Kataniji. Italija se nije određivala u očekivanjima i njen ambasador je, uoči odluke Vlade u Podgorici, saopštio da je "svaka pomoć, u skladu sa mogućnostima države, dobrodošla".

Oko 150 migranata, uglavnom iz Eritreje, zarobljeno je u sicilijanskoj luci Katanija, jer im italijanska vlada ne dozvoljava da se iskrcaju na njeno tlo, dok i druge evropske zemlje ne pristanu da preuzmu deo njih.

Kurir.rs/Beta

Foto ilustracija AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track