NAPADNUTA NOVINARKA VIJESTI NA TAPETU VLASTI: Policija još nije otkrila ko je upucao Oliveru Lakić, ali zato je ona pod optužbom visokog policijskog funkcionera da je NEPRIJATELJ DRŽAVE!
Foto: Vijesti/Vesko Belojević

KAFKIJANSKI PROCES

NAPADNUTA NOVINARKA VIJESTI NA TAPETU VLASTI: Policija još nije otkrila ko je upucao Oliveru Lakić, ali zato je ona pod optužbom visokog policijskog funkcionera da je NEPRIJATELJ DRŽAVE!

Crna Gora -

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Uprava policije nisu saopštili šta su učinili povodom optužbi visokog policijskog funkcionera Milovana Pavićevića da novinarka Vijesti Olivera Lakić "deluje protiv interesa države", a služba na čijem čelu je Veselin Veljović nije odgovorila na pitanja o postojanju, načinu prijema i sadraju takve informacije.

Pavićević je početkom 2016. godine, dok je bio na čelu Sektora kriminalističke policije, SDT-u saopštio optužbe protiv Lakićeve, koja je tada pisala o nestalim dokazima iz njegove jedinice, izuzetih posle hapšenja Veselina Mujovića. Mujovićeva pisma Milu Đukanoviću nađena su 40 dana kasnije u službenom vozilu policije.

Milovan Pavićević je optužio Oliveru Lakić za antidržavno delovanje
Milovan Pavićević je optužio Oliveru Lakić za antidržavno delovanjefoto: Vijesti.me/Luka Zeković

SDT, koje je vodilo istragu povodom nestalih pisama i dokumenta iz policije, u jučerašnjem odgovoru nije potvrdio, ali ni demantovao, saznanja Vijesti.

"U vezi sa vašim pitanjima obaveštavamo vas da je u navedenom predmetu istraga i dalje u toku, te zbog zaštite interesa istrage ne možemo saopštiti više detalja", saopštili su iz SDT-a.

SDT je 27. februara 2016. godine zbog navodne krađe pisama uhapsio vršioca dužnosti šefa Odseka za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i dan ranije inspektora tog sektora Nikolu Terzića, sumnjičeći ih za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, Pavićević je tužilaštvu pre hapšenja Terzića i Medojevića saopštio navodna saznanja o navodnom antidržavnom delovanju Lakićeve, tvrdeći da su mu nadređeni rekli da dođe u tužilaštvo i to uradi. Pavićević je rekao da takve informacije Uprava policije, koju je tada vodio Slavko Stojanović, dobila od Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB).

Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB)
Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB)foto: Vijesti.me/Nenad Mandić

U specijalnom tužilaštvu je o Pavićevićevim tvrdnjama iz februara 2016. godine napravljena službena zabeleška.

Iz ANB-a Vijestima nije zvanično odgovoreno na pitanja u vezi sa ovim događajem, ali je njen visoki funkcioner nezvanično saopštio da tamo nikad nije sačinjena takva informacija, a da samim tim nije mogla biti nikome ni dostavljena!

Uprava policije nije odgovorila Vijestima da li je i ko iz tog organa naredio Pavićeviću da u tužilaštvo prijavi Lakićevu zbog navodnog "antidržavnog djelovanja". Nisu odgovorili ni na pitanje da li su bilo kada u periodu do 1. marta 2016. godine dobili podatak da Lakićeva "deluje protiv interesa države", kome je u Upravi policije ta informacija predata, da li su u informaciji obrazloženi razlozi i konkretno delovanje zbog kojih je novinarka označena kao "neprijatelj države", da li su pokrenuli bilo koju radnju iz svoje nadležnosti da bi se novinarka Lakićeva sprečila u svom, navodnom, neprijateljskom djlovanju protiv interesa države...

Policija se i ranije mešala u tužilačke istrage: Veselin Veljović i Slavko Stojanović
Policija se i ranije mešala u tužilačke istrage: Veselin Veljović i Slavko Stojanovićfoto: Vijesti.me/Filip Roganović

Pavićević, koji je sada na mestu načelnika podgoričkog Centra bezbednosti, od petka nije odgovorio zašto je 2016. godine u SDT-u kazao da Lakićeva "deluje protiv interesa države".

Novinarka Vijesti Olivera Lakić ranjena je u nogu 8. maja ispred svoje zgrade pošto je parkirala vozilo i krenula prema ulazu. Na istom mestu je fizički napadnuta 2012. godine. Više državno tužilaštvo je to krivično djelo kvalifikovalo kao pokušaj ubistva, ali istraga još nije dala osumnjičene za ovaj zločin.

foto: AP

Lakićeva je u periodu od 2010. do maja 2018. godine više puta bezuspešno upozoravala tužilaštvo da visoki službenici policije šire opasne neistine o njoj, zbog kojih strahuje da joj je život ugrožen.

Pavićevićevo delovanje, međutim, nije bilo prvo miješanje policije u istragu tužilaštva. Nekadašnjem šefu kriminalističke policije u Budvi Siniši Stojkoviću nikada se nije sudilo jer je pokušao da utiče na Osnovno državno tužilaštvo za vreme suđenja policijskom službeniku Milenku Rabrenoviću, bliskom Veljoviću. Rabrenović je bio optužen zbog pretnji koje su Lakićevoj, njenoj ćerki i ćerkinoj cimerki upućene 2014. godine. Tužilaštvo je odlučilo da Stojkovića krivično goni zbog krivičnog dela protivzakoniti uticaj, ali nikad nije došlo do suđenja.

Olivera Lakić
Olivera Lakićfoto: Vijesti.me

Posle napada 2012, za koje je pravosnažno osuđen Ivan Bušković, Lakićeva je javno optužila Veljovića da stoji iza prijetnji i napada na nju, što je on u tužilaštvu negirao.

Veljović je, u međuvremenu, pred sudom izjavio da je Bušković osuđen samo zato što je policija lažirala i skrivala dokaze, pa je Lakićeva 2. novembra 2013. godine podnela krivičnu prijavu, tražeći da se ispitaju te tvrdnje. Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo posle blizu pet godina nedavno je na zahtev Vijesti saopštilo da je utvrđeno da Veljović "nema saznanja ni dokaza" za to što priča. Tužilaštvo nikada nije saopštilo da li su Veljovića procesuirali za davanje lažnog iskaza.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Vesko Belojević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track