IZVEŠTAJ AMERIČKE AMBASADE: U Crnoj Gori se prodaju deca! Seksualno ih zlostavljaju i teraju na prosjačenje!
Foto: Profimedia

raste broj dece žrtava

IZVEŠTAJ AMERIČKE AMBASADE: U Crnoj Gori se prodaju deca! Seksualno ih zlostavljaju i teraju na prosjačenje!

Crna Gora -

Deca u Crnoj Gori uključuju se u najgore oblike rada, među kojima su prisilno prosjačenje i seksualna eksploatacija, navodi se u Izveštaju Ambasade SAD u Crnoj Gori.

U dokumentu pod nazivom Izveštaj o najgorim oblicima radnog angažovanja dece, objavljenom na internet stranici Ambasade, navodi se da je Crna Gora prošle godine postigla umereni napredak u naporima da se eliminišu najgori oblici dečjeg rada.

"Crna Gora je izvorna odredišna i tranzitna zemlja za trgovinu decom koja su prinuđena na prisilni rad, uključujući prosjačenje, posebno među romskom populacijom. Neke romske devojčice su u dogovorenim brakovima prodavane po Crnoj Gori i na Kosovu, gde su tretirane da služe", navodi se u Izveštaju.

Navodi se da su deca, posebno devojčice, prodavana za seksualnu eksploataciju po državama regiona i u Zapadnoj Evropi.

U izveštaju se ističe da neka deca iz populacije Roma, Aškalija i Egipćana (RAE) nailaze na prepreke prilikom registracije rođenja, što otežava njihovo školovanje i čini ih ranjivijim na prinudan rad.

foto: Shutterstock

Navodi se da su visoke cene administrativnih taksi razlog velikog broja neregistrovane dece RAE populacije, ali se upozorava na činjenicu da njihovi roditelji nisu svesni važnosti registracije.

RTCG je krajem protekle nedelje preneo podatke iz Izveštaja o primeni Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja da su u poslednje dve godine, odnosno 2016. i 2017, centri za socijalni rad u Crnoj Gori evidentirali 32 slučaja seksualnog nasilja nad decom.

U tom dokumentu, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da je po evidenciji centara za socijalni rad krajem 2016. bilo 17 slučajeva seksualnog nasilja nad decom, a krajem 2017. registrovano je 15 slučajeva.

foto: Profimedia

U izveštaju se naglašava da je u 2017. jedno lice pravosnažno osuđeno zbog seksualnog delikta nad detetom, a osuđenik je povratnik.

Navodi se da se beleži porast broja dece koja su žrtve fizičkog nasilja, i to za 20 odsto.

Pored toga, krajem 2016. u Crnoj Gori je bilo 122 slučaja zanemarivanja deteta, a 2017. godine 170, što je povećanje od 39 odsto.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track