Najnovije vesti

ŠTA SU DOČEKALI! U CRNOJ GORI HOĆE DA ZABRANE NJEGOŠA I KIŠA! Bošnjaci traže cenzuru Gorskog vijenca u školama! Podgorica odgovara: NEMA ŠANSE!

NA UDARU PISCI

ŠTA SU DOČEKALI! U CRNOJ GORI HOĆE DA ZABRANE NJEGOŠA I KIŠA! Bošnjaci traže cenzuru Gorskog vijenca u školama! Podgorica odgovara: NEMA ŠANSE!

Crna Gora

Više bošnjačkih organizacija iz dijaspore zatražilo je od regionalnih, a posebno crnogorskih vlasti da zabrane i iz obavezne lektire uklone “Gorski vijenac” Petra II Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša, ocenjujući da se radi o "nacionalističkim delima prema islamu i muslimanima".

Posebno su od crnogorskog Ministrastva kulture zahtevali i ukidanje Njegoševe nagrade.

 

Iako su vladama Crne Gore i zemalja bivše SFRJ dali rok od 100 dana na reakciju, odgovor zvanične Podgorice stigao je odmah.

 

"Ministarstvo kulture neće ukinuti Njegoševu nagradu, kao najveće međunarodno priznanje za južnoslovensko književno područje" poručili su iz resora Aleksandra Bogdanovića.

Ističu da je taj resor "važno i merodavno jedino mišljenje stručne književne kritike, a ona Njegoša i njegovo delo, posebno "Gorski vijenac", svrstava u sam vrh južnoslovenske književnosti".

 

"Takvim ga u svojim stručnim razmatranjima smatraju i referentni tumači koji pripadaju Bošnjačkom nacionalnom korpusu”, zaključili su iz Ministarstva kulture i dodaju da je "u apelu jednog broja Bošnjačkih asocijacija dominira neprihvatljiv pristup u tumačenju Njegoša i njegovog dela, izveden iz političkih, a ne književnih motiva".

 

Zahtev za zabranu dva velika pisca potpisuju KSPD "Sandžak" u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), "Pravda" iz BiH, Kongres Bošnjaka Severne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada.

Tvrde da će se “ako ne bude preduzet pozitivan potez”, obratiti Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama, Stejt departmentu...

 

"Svojom mržnjom prema islamu i muslimanima - Bošnjacima, pomenuta dela su godinama izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ... Ne smemo nikako zaboraviti rasističke teme iz navedenih dela; preko njih su se ‘odgajale’ generacije i generacije srpske i crnogorske dece. Ta priča o osveti, klanju, ubijanju, mržnji prema muslimanima - instalirana je u obrazovni sistem kao kulturni kod i ona uvek i nanovo priprema buduće ‘junake’ koji će joj bez ikakvih moralnih zadrški slediti”, tvrde potpisnici zahteva.

 

Ni za Ministarstvo prosvete nije prihvatljiva ova inicijativa.

 

"Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv", rečeno je iz resora Damira Šehovića.

 

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Wikipedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...