Najnovije vesti

BIVŠI TURBO-FOLKER, BLIZAK NASERU ORIĆU, BI DA ZABRANI NJEGOŠA I KIŠA: Avdo Huseinović hoće da cenzuriše crnogorsko školstvo
Foto: Vijesti.me

NAJEDNOM POSTAO KNJIŽEVNI KRITIČAR

BIVŠI TURBO-FOLKER, BLIZAK NASERU ORIĆU, BI DA ZABRANI NJEGOŠA I KIŠA: Avdo Huseinović hoće da cenzuriše crnogorsko školstvo

Crna Gora

Prvi potpisnik inicijative kojom se traži izuzeće "Gorskog vjenca" Petra II Petrovića Njegoša i "Peščanika"” Danila Kiša iz crnogorskog obrazovnog programa je Udruženje "Pravda" iz Sarajeva, čiji je predsednik Avdo Huseinović karijeru javne ličnosti počeo kao pevač i kompozitor bosanskog turbo-folka.

Čovek koji komentariše stvaralaštvo Njegoša i Kiša autor je brojnih "hitova" koji se mogu naći na Jutjubu, među kojima su i "Dvije žene, a ja sam", "Drugom ljubav, meni uspomene",... kao i "mega hita" - “Dva su srca u Bosanca”.

 

Ovaj "književni kritičar" pevač je stihova: "Bosanac sam bolan i ja, al’ s ženama loše stojim, hrabrost mi je slaba strana i one se svoje bojim. Volio bih i ja dvije iako sam ‘vako ružan al’ me jaran slabo služi i onoj sam svojoj dužan. Moja žena ko’ u šali dosjeti se dobrom vicu, zna i ona šta mi fali - kupila mi dizalicu".

 

Pre nekoliko godina Huseinović je promenio profesiju, pa je umesto zabavljanja bosanske dijaspore svojih hitovima, odlučio da zarađuje tako što će postati istoričar, scenarista i režiser, čije knjige i filmove finansiraju udruženja dijaspore i institucije Federacije BiH.

Većina njegovih knjiga i filmova odnosi se na ratne epopeje Armije BiH, zločine nad Bošnjacima, ali i one veoma sporne kojima se žele negirati zločini koje su počinili komadanti i politički lideri Bošnjaka.

 

Jedna od najspornijih knjiga nosi naslov "Naser - od Gazimestana do Haga" kojom se veliča kao patriota muslimanski ratni komadant u Podrinju Naser Orić, u čijoj zoni kamadne odgovornosti su se desili brojni zločini nad srpskim civilima, i kome još traje suđenje pred bosansko-hercegovačkim pravosuđem.

 

Autor je i “istraživanja” kojim se negira ratni zločin bošnjačke vojske u Dobrovoljačkoj ulici nad vojnicima Jugoslovenske narodne armije. Skoro svako hapšenje Bošnjaka osumnjičenih za ratne zločine propraćeno je njegovim saopštenjima, a često i knjigama u kojim ih brani od suda.

 

Osim Orića, na taj način branio je Atifa Dudakovića i Ahmeta Sejdića, kojima se sudi zbog zločina nad srpskim civilima, a on ih naziva "legendarnim bošnjačkim vođama".

 

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...