CRNOGORSKA OPOZICIJA SPASAVA KOSOVKU DEVOJKU: Poslanici Demokratskog fronta plaćaju restauraciju čuvenog dela (FOTO)
Foto: Centar za konzervaciju Crne Gore

SVAKA ČAST

CRNOGORSKA OPOZICIJA SPASAVA KOSOVKU DEVOJKU: Poslanici Demokratskog fronta plaćaju restauraciju čuvenog dela (FOTO)

Crna Gora -

Poslanici Demokratskog fronta (DF) platiće restauraciju umetničkog dela “Kosovka djevojka” kako bi ona bila vraćena u hol Urgentnog centra, saopšteno je Vijestima iz tog političkog saveza.

Poslanici DF-a su to ponudili nakon pisanja Vijesti da Klinički centar gotovo pola godine odbija da plati 1.500 evra troškova Centru za arheologiju i konzervaciju.

Bivša direktorka KC-a Zorica Kovačević obećala je 29. maja da će baš tog dana platiti Centru za konzervaciju i arheologiju ugovorenu cenu restauracije.

Obećanje da će se slika vratiti do kraja maja, Kovačevićeva nije ispunila ni do kraja jula, kada je napustila KC i stupila na mesto predsjednice Opštine Danilovgrad.

Pomoćnik direktora Centra Željko Kalezić kazao je da će slika, čija je restauracija završena još proletos, ostati kod njih dok KC ne plati fakturu.

“Kosovka devojka“ je iz hola Urgentnog uklonjena krajem decembra 2016, na zahtev novog direktora te jedinice KC-a Nermina Abdića, što je bila jedna od njegovih prvih odluka po stupanju na tu funkciju.

Tada je saopštio da je delo, rađeno na limu, premješteno u sobu koja služi lekarima i medicinskim sestrama za odmor. Naglasio je da je sliku sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma. Tvrdio je i da uklanjanje “Kosovke djevojke” iz hola nema “političku konotaciju”, odnosno nema veze sa činjenicom da se od 2015. do kraja 2016. na istom zidu nalazila i zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) za donaciju vrednu 750.000 evra Urgentnom centru.

“Milioni se izdvajaju za razne favorite režima, a sa druge strane se nema 1.500 evra da se plati restauracija”, kazali su “Vijestima” iz DF-a. Jasno je, navode iz Fronta, i zašto je direktor Urgentnog uklonio sliku i zašto ne žele da je vrate u hol gde je i bila. Iz DF-a, tačnije iz njegovog najvećeg konstituenta, Nove srpske demokratije, ranije su zbog uklanjanja dela iz Urgentnog i odbijanja da na poklon prihvate sliku sa istovetnim motivom, Abdića i Kovačevićevu optužili za šovinizam.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track