LOPOVI U CRNOJ GORI VIŠE NE BIRAJU: Očerupali dalekovode, samo što nisu popadali! (FOTO)
Foto: Vijesti.me / CGES

opasne krađe

LOPOVI U CRNOJ GORI VIŠE NE BIRAJU: Očerupali dalekovode, samo što nisu popadali! (FOTO)

Crna Gora -

Više dalekovoda u Crnoj Gori bukvalno je očerupano jer su lopovi rešili da odnesu delove konstrukcije, tačnije čelično-rešetkaste stubove.

Kako se navodi u saopštenju Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) sa dalekovoda "Podgorica-Ribarevine", "Pljevlja-Ribarevine", ali i 220 kV dalekovodima "Piva-Pljevlja" i "Pljevlja-Mojkovac", ukradeni su "L" profili, što direktno ugrožava pogonsku stabilnost elektroenergetskih objekata CGES-a.

Time se, kako dodaju, smanjuje pouzdano i sigurno napajanje električnom energijom tamošnjih potrošača, a predstavlja opasnost i za lokalno stanovništvo, kao i za same "izvršioce".

foto: Vijesti.me / CGES

"Koliki je obim ugradnje nedostajućih 10 tona čelične konstrukcije, dovoljno govori podatak, da su "očerupani" skoro svi stubovi na trasi pomenutih dalekovoda, čija ukupna dužina iznosi preko 260 kilometara. Krađa čeličnih konstrukacija ovolikih razmera, govori o opasnosti kojoj su lopovi izložili elektroenergetski sistem Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nesavesni pojedinci ovakvim krađama ostvaruju malu korist u odnosu na pričinjenu štetu i na opasnost.

"Za rekonstrukciju pomenutih stubova CGES mora da izdvoji na desetine hiljada evra. Da bi se predupredili neželjeni efekti, češće se pregledaju dalekovodi, pogotovo u delu gde su krađe svakodnevna pojava" stoji u saopštenju.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: Vijesti.me / CGES

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track