TUKLI I MALTRETIRALI LJUDE KAKO IM SE ĆEFNE: Bahatim ulcinjskim policajcima ukinute uslovne kazne i IDU NA SUD!
Foto: URA

BRUKA ZA PROFESIJU

TUKLI I MALTRETIRALI LJUDE KAKO IM SE ĆEFNE: Bahatim ulcinjskim policajcima ukinute uslovne kazne i IDU NA SUD!

Crna Gora -

Veće ulcinjskog Osnovnog suda poništilo je sporazum o priznanju krivice koji su policajci Vladimir Baković, Radovan Milićević i Zoran Pejović postigli sa lokalnim tužilaštvom, posle niza incidenata 17. juna 2017. godine - tokom racija u brojnim lokalima i kasnije u stanici policije.

Sudija Jovan Jovanović je najpre prihvatio njihov dogovor o uslovnoj kazni zatvora za zlostavljanje više Ulcinjana, ali Veće je ukinulo to rešenje posle žalbe branioca oštećenih, advokata Gezima Hadžibetija, kažu za Vijesti iz Građanskog pokreta URA.

Policajcima je pre nekoliko dana počelo suđenje u Osnovnom sudu u Baru - Baković se tereti da je počinio sedam krivičnih dela zlostavljanja, Milićević četiri i Pejović jedno.

foto: Printscreen Vijesti.me

U odluci Veća navodi se da se ne može očekivati da će uslovne kazne dovoljno uticati na okrivljene i druge počinioce da ubuduće ne vrše krivična dela, da će sporazum i svi spisi predmeta koji čine sastavni deo dokumenta biti uništeni, kao i da se priznanje okrivljenih dato u sporazumu ne može koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Baković je optužen da je 17. juna 2017. godine, dok je bio na dužnosti, zlostavljao Enisa Cungića i prema njemu postupao na način koji vređa ljudsko dostojanstvo. On je prišao Cungiću na terasi jednog lokala, zatražio mu ličnu kartu, paga udario otvorenom šakom po vratu, zatim nogom, pa šakom ispod rebara, hvatajući ga za kosu i govoreći mu: "Je...u ti mater, zapamtićeš me dobro".

foto: URA

Istog dana zlostavljao je i Mirsada Čobovića, suvlasnika lokala "Di Treevi", kad je došao po pozivu posle policijske kontrole kafića. Baković ga je udario pesnicom u stomak i povredio ga. Bakovića terete i da je u tom lokalu zlostavljao i Viktora Lukića iz Ulcinja - prvo mu je naredio da klekne i stavi ruke iza glave, pa ga je nogom udario u rebra i rukom iza vrata, zapretivši mu "pi... jedna, sad ćeš da vidiš kako policija bije".

Lista ljudi koje je Baković na dužnosti udarao, prebijao i na druge načine zlostavljao je podugačka, a princip je isti: odabrao bi žrtvu, prišao joj i počeo da je tuče što rukama što nogama.

U optužnom predlogu piše i da je policajac Radovan Milićević zlostavljao Adrijana Rudovića u Čobovićevom lokalu.

foto: Printscreen Vijesti.me

"Pošto je prišao oštećenom, kog je Baković Vladimir već spustio na koljena, prvo mu je čizmom širio noge, da bi ga zatim šutnuo u unutrašnju stranu butine, čupao za ruke i pritiskao nogom u leđa, čupao za kosu i otpozadi šutirao čizmom u predelu listova". I Milićević je zlostavljao Cungića, ali i Mehmeta Ukošata i Dženisa Vranjokovinu.

Optuženi policajac Zoran Pejović zlostavljao je Gentijana Alića pošto mu je prišao na terasi jednog lokala i zatražio ličnu kartu.

"Ne čekajući da oštećeni izvadi ličnu kartu, uhvatio ga je šakom za vrat i odgurao do policijskog vozila, na koje ga je prislonio i pretresao šutirajući ga po nogama, zbog čega je oštećeni u jednom trenutku pao, a udario ga je i dva-tri puta otvorenom šakom po vratu".

Inače, u poništenom sporazumu stajalo je da je Baković osuđen na uslovnu kaznu zatvora do 19 meseci, koja se ne bi ni izvršila ako on u roku od dve godine ne učini neko novo krivično delo. Milićević je postigao dogovor da bude uslovno osuđen na 11 mjeseci zatvora, ali ni ta kazna se ne bi izvršila ukoliko u roku od dve godine ne bi počinio krivično delo. Pejović je bio osuđen na tri meseca zatvora uslovno.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: URA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track