Osuđeni ubica policajca Ljubo Bigović traži da ga Strazbur SPASI OD CRNE GORE! Sud sada meri pod i broji krevete u ćeliji zatvora i vreme koliko vežba!
Foto: Printscreen Vijesti.me/Savo Prelević

PRIPADNIK BARANSKOG KRIMI KLANA TUŽIO DRŽAVU

Osuđeni ubica policajca Ljubo Bigović traži da ga Strazbur SPASI OD CRNE GORE! Sud sada meri pod i broji krevete u ćeliji zatvora i vreme koliko vežba!

Crna Gora -

Ljubo Bigović, pripadnik baranskog kriminalnog klana kog je sud u Crnoj Gori pravosnažno osudio za učešće u ubistvu policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, tužio je državu Evropskom sudu za ljudska prava u Francuskoj zbog navodno nezakonitog produžavanja pritvora i neadekvatnog lečenja u ZIKS.

Prema informacijama Vijesti, sud u Francuskoj uskoro bi trebalo da odluči o tužbi prasvosnažno osuđenog za učešće u ubistvu policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića protiv Crne Gore.

foto: Vijesti.me/Luka Zeković

Valentina Pavličić

Bigović u predstavci tvrdi da mu je Crna Gora povredila prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima, i to članovima 3, 5 i 6, koji se odnose na zabranu mučenja, pravo na slobodu i sigurnost i pravo na pošteno suđenje.

U sažetku koji je objavljen na sajtu suda, pojašnjava se da je Baranin uhapšen 16. februara 2006. pod sumnjom za zločinačko udruživanje, iznudu i pomaganje u izvršenju teškog ubistva. On je od tada konstantno u pritvoru, odnosno kasnije zatvoru, ali tvrdi da mu neke odluke o produženju pritvora nisu dostavljane, da neke nisu razmatrane, da nije uvažavano njegovo narušeno zdravstveno stanje, da su nezadovoljavajući uslovi u kojima boravi...

Između ostalog, konstatovano je da Bigović morao da kupuje lekove za koje je platio više od 17.000 evra, kao i da je za lečenje u Institutu za rehabilitaciju u Igalu, gde je ostao od 7. septembra do 7. decembra 2015. godine, morao da plati 10.673,60 evra. Jedna operacija koštala ga je 2.600 evra...

foto: Printscreen Vijesti

Bigović na početku suđenja za Šćekićevo ubistvo

Iz Suda su zato pozvali strane koje se spore da im odgovore da li je podnosiocu pritužbe bilo priuštena odgovarajuća medicinska nega u pritvoru i da li je došlo do kršenje člana tri Konvencije. Takođe su pozvali crnogorsku vladu da ih informiše kakva je opšta politika propisivanja leka koji koristi Bigović i ko pokriva troškove - pacijent ili država, kao i da li je operacija kojoj je bio podvrgnut bila neophodna: "Ako jeste, da li je bila izvodljiva u državnoj bolnici i ko bi tada snosio troškove lečenja... Ko pokriva troškova rehabilitacije u Igalu", pitali su iz Suda.

Iz Strazbura traže i da im se odgovori da li uslovi pritvora Bigovića predstavljaju kršenje člana tri Konvencije, odnosno kolika je bila površina poda u ćeliji (u kvadratnim metrima) u kojoj je bio smešten, odnosno koliko kreveta je bilo prazno u vreme njegovog boravka u toj ćeliji.

"Koliko je pritvorenika bilo u ćeliji u periodu dok je tamo boravio podnosilac pritužbe? Navedite maksimalan broj pritvorenika, ne prosek. Da li je toalet u ćeliji podnosioca pritužbe bio odvojen od ostatka prostorije, i ko je bio zadužen za čišćenje ćelije podnosioca pritužbe? Navedite dnevnu dužinu boravka koji je podnosiocu pritužbe bila omogućena van ćelije i prostor koji mu je bio omogućen u te svrhe. Navedite učestalost i dužinu trajanja vežbanja napolju, površinu vežbališta koju je mogao da koristi i materijal kojim je ta površina pokrivena (metalne rešetke, čvrsti krov, mreža, itd.)"

foto: Printscreen Vijesti

Saša Boreta i Ljubo Bigović

Sud je od vlade u Podgorici tražio i da dostavi podatke koliko često je njegov pritvor razmatran i produžavan i da li je to rađeno u skladu sa propisima.

Bigović, Saša Boreta, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni su na po 30 godina zatvora zbog ubistva polcijskog inspektora. Alan Kožar tada je osuđen je na šest godina i dva meseca.

"Vlada se poziva da informiše Sud da li su tokom glavnih pretresa podnosilac žalbe ili njegovi zastupnici zahtevali da podnosilac žalbe bude oslobođen ili se žalili na njegov pritvor, i da li je sud odlučivao po tom osnovu. Vlada se poziva da dostavi transkripte svih glavnih pretresa i svakog relevantnog dokumenta u tom slučaju. Da li je dužinom trajanja pritvora podnosioca pritužbe pre početka suđenja prekršena odredba ‘razumnog trajanja’ sadržana u članu 5, stav 3 Konvencije."

iz Strazbura su tražili i da im odgovore da li su domaći sudovi odlučivali po njegovom zahtjevu za oslobođenjem, podnesenom 1. avgusta 2014. i, ako jesu, da im se dostave relevantne odluke u tom slučaju.

Inače, Ljubo Bigović je zet Nebojše Stojkovića Stojketa, navodnog vođe rakovičkog klana, koji je ranjen prošlog avgusta u Barseloni.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja