POTRAGA ZA NAFTOM U ULCINJU: Odložen dolazak glavnog broda za 14. novembar
Foto: Profimedia

3D SEIZMIČKO SNIMANJE TREBALO DA POČNE DANAS

POTRAGA ZA NAFTOM U ULCINJU: Odložen dolazak glavnog broda za 14. novembar

Crna Gora -

Brod Polar Empress, koji je danas trebalo da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja, radi eventualne eksploatacije nafte i gasa, ipak će u crnogorske teritorijalne vode ući 14 . novembra, saopštio je načelnik Odeljenja za nazdor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić.

Lukšić kaže da su pripreme za dolazak tog glavnog broda u toku.

"Već na 12 nautičkih milja nalaze se brodovi koji vrše preventivnu podelu flajera svim plovnim objektima u zoni odgovornosti Crne Gore", rekao je Lukšić.

On je dodao da su planirani radovi u trajanju od 34 dana u zavisnosti od vremenskih uslova.

Istraživanja su planirana na oko 1.200 kilometara kvadratnih površine morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek.

"Radovi se vrše južno, nekih 10-15 nautičkih milja od Valdanosa, od svetionika Mendre, i ista pozicija, udaljenost 10-15 nautičkih milja od Bara prema otvorenom moru. Znači, područje pokriva deo teritorijalnih voda i epikontinentalni pojas", kazao je Lukšić.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara. Prvi ugovor zaključen je 14. septembra 2016, sa kompanijama Eni Montenegro, BV Holandija i Novatek Montenegro, a drugi 15. marta 2017, sa Energean Montenegro Limited sa Kipra.

Zaključenim ugovorima o koncesiji predviđeno je da faza istraživanja traje ukupno sedam godina. U Upravi za ugljovodonike ističu da će se u zavisnosti od podataka dobijenih istraživanjem, odrediti lokacija istražne bušotine kod Ulcinja.

Iz Uprave za ugljovodonike saopšteno je da je, kada je reč o prihodima koje će Crna Gora imati od eventualne eksploatacije ugljovodonika iz podmorja, udeo države u tim prihodima definisan Zakonom, te da je procena da bi državi, u zavisnosti od obima eksploatacije, pripalo između 62 i 68 odsto ukupnog prihoda.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track