CRNOGORSKI PREMIJER: Samo jedna zemlja ostala bez državnog imena, a borila se na strani pobednika
Foto: Gov.me

POVODOM STO GODINA OD ZAVRŠETKA I SVETSKOG RATA

CRNOGORSKI PREMIJER: Samo jedna zemlja ostala bez državnog imena, a borila se na strani pobednika

Crna Gora -

Predsednik crnogorske Vlade Duško Marković ocenio je da današnji dan – stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata – Crna Gora dočekuje sa podeljenim osećanjima: kao datum pijeteta prema svim tim žrtvama, ali i kao datum nakon kojeg je sa svetske mape nestalo ime Crne Gore.

"Samo jedna zemlja koja se dosledno i hrabro borila na strani pobedničkih sila Antante, i teško stradala u toj borbi, ostala je bez državnog imena i zadugo bez pomena u toj novoj Evropi. Zato je 11. novembar 1918. u crnogorskom pamćenju datum koji nosimo sa podeljenim osećanjima. Dan velike istorijske pobede moderne Evrope, kojoj je i Crna Gora sa svojih tadašnjih manje od 400 hiljada stanovnika priložila oko 20 hiljada žrtava – datum je pijeteta prema svim tim žrtvama. Ali nažalost i datum nakon kojeg je sa svetske mape nestalo ime Crne Gore, datum koji nas podseća na tragičnu nepravdu koja nam je učinjena od strane sila pobednica Velikog rata. Nema sličnog primera – ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobedničkoj strani istorije; ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu“, kazao je predsednik crnogorske Vlade u obraćanju javnosti povodom stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Premijer Crne Gore navodi da istorijske činjenice ukazuju da se, u jednom delu, i sama Crna Gora nije snašla u tim prelomnim godinama uoči i tokom Prvog svetskog rata.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Gov.me

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track