Najnovije vesti

TUŽNA SUDBINA BELOGLAVOG SUPA PERUNA: Oporavio se na Cresu, pa ga ustrelili u Crnoj Gori (FOTO)
Foto: Facebook/Beli Visitor Centre and Rescue Centre for Griffon Vultures

PRONAĐENE PATRONE LOVAČKE PUŠKE

TUŽNA SUDBINA BELOGLAVOG SUPA PERUNA: Oporavio se na Cresu, pa ga ustrelili u Crnoj Gori (FOTO)

Crna Gora

Beloglavi sup Perun, pušten 17. septembra iz centra za oporavak na slobodu, verovatno je ustreljen pre nekoliko dana u Crnoj Gori, saopštilo je Udruženje "Beli" na svojoj Fejsbuk stranici.

Kako se navodi iz tog Centra za posetioce i oporavak beloglavih supova, posle puštanja, sup je provodio vreme "češljajući" Cres, Lošinj, Krk, Plavnik, Prvić, Sveti Grgur i Rab, često posećujući poznata gneza supova na ostrvskim liticama.

U društvu drugog supa Jadrana, krenuo je na jug preko Paga, i dalje uz dalmatinsku obalu, pa se zaustavio kod solane Ulcinj u Crnoj Gori. Međutim, lokacija njegovog zaustavljanja zabrinula je mnoge, s obzirom na to da je područje ulcinjske solane poznato po izraženom krivolovu na ptice.

Nekoliko udruženja za zaštitu ptica u Crnoj Gori odlučilo je da proveri lokaciju beloglavog supa na terenu. Perun je nađen na lokaciji, a u blizini mu je ostavljena čak i hrana, kako bi smogao snage za dalji put k jugu.

Nažalost, u sledećem izlasku na teren, sup nije više primećen, a i GPS odašiljač je prestao da šalje podatke o kretanju ptice. Kolege iz Crne Gore pretražile su šire područje Ulcinjske solane i pronašli su perje supa i uz njega odbačenu patronu lovačke puške sačmarice, koja se koristi u lovu na ptice, objavili su iz Centra "Beli".

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Facebook/Beli Visitor Centre and Rescue Centre for Griffon Vultures

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...