MITROPOLIT AMFILOHIJE O PARADI PONOSA: Došlo vreme da Crnogorci stavljaju brkove gde im mesto nije!
Foto: Zorana Jevtić

otvoreno

MITROPOLIT AMFILOHIJE O PARADI PONOSA: Došlo vreme da Crnogorci stavljaju brkove gde im mesto nije!

Crna Gora -

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije osudio je održavanje Parade ponosa u Podgorici koja je zakazana za sutra i izneo niz teških ocena na račun učesnika parade i LGBT osoba.

Amfilohije je rekao da je došlo je vreme da današnji Crnogorci stavljaju svoje brkove, svoj muški ponos, tamo gde im mesto nije kao i da se "pederastije propagira kao ponos".

"Sebičnost, razaranje smisla ljubavi i njeno obesmišljenje predstavlja i osnovu tzv. jednopolnih brakova. Propagiranje pederastije kao ponosa predstavlja svođenje ljubavi na telesnu pohotu, ugrožava večni smisao čovekovog bića, njegovog tela i duše", naveo je Amfilohije u reagovanju.

On je dodao da ljubav koja ne rađa i koja se ne rađa, jednaka je obogotvorenju smrti i prolaznosti. "Sveta je reč Apostola naroda Pavla: 'ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni lopovi, ni pijanci, ni otimači, ni muželožnici neće videti Carstva nebesnoga'. Muželoštvo je, dakle, jedan od osnovnih grehova ljudskih. Ko je video bludnike i preljubočince, lopove i pijanice da obavljaju parade ponosa? Samo protivprirodni greh pederastije LGBT... se propagira kao ponos", naveo je on.

Mitropolit crnogorsko primorski je rekao da su ljudi podložni i drugim gresima, ali ih ne propagiraju kao vrlinu. "One koji se tome suprostave nazivaju homofobima; grehofobiju proglašavaju za homofobiju! Treba da je svima znano: Crkva Božja bi se odrekla sebe, kada bi prihvatila greh za vrlinu, lažnu ljubav za pravu ljubav, nečovečnost za čovečnost, grehofobiju za homofobiju. Ne samo hrišćanska crkva, nego i sveukupna čovečanska religioznost, svo ljudsko iskustvo od iskoni, počevši sa drevnim jevrejskim prorocima, ističe među svim grehovima posebno-sodomiju", naveo je on.

Gradovi Sodoma i Gomora su zbog tog greha Božijom kaznom pretvoreni u Mrtvo more, vodu bez života i živih bića - do današnjeg dana, navodi Amfilohije i dodaje da sodomija, kao i mnogi drugi gresi, prate čovjeka odvajkada.

"Čovečanstvo, međutim, po prvi put u istoriji, i to ono prosvećeno zapadno, taj sodomski greh ozakonjuje (zajedno sa samoubistvom i ubistvom dece). Nije li to znak da ova moderna civilizacija ozakonjuje samouništenje ljudskog roda?! Oni koji to zastupaju i propagiraju, ne odriču li se time i svojih roditelja, jer da su se oni ponašali na njihov način, ovih ne bi ni bilo, ne bi se rodili", rekao je on.

Amfilohije navodi da su, otkad postoji Crna Gora, Crnogorci taj greh smatrali kao nakaznost i nemoral. "Došlo vreme da današnji Crnogorci stavljaju svoje brkove, svoj muški ponos, tamo gde im mesto nije. Toliko je grehova koje danas čine ljudi, ali je čudno i neshvatljivo za zdravi ljudski razum, da ovaj greh odvajkada smatran za bolest (svaki greh je ustvari moralna bolest) se propagira kao ponos” Po narodnoj: Čega se pametan stidi, time se lud ponosi", naveo je Amfilohije.

Kurir.rs/Beta

Foto: Zorana Jeftić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track