BRITANIJA U PANICI: U strahu  da će im Rusi gasom potrovati mornare razarača u Baru! (VIDEO)
Foto: Printscreen Antena M

pismo upozorenja

BRITANIJA U PANICI: U strahu da će im Rusi gasom potrovati mornare razarača u Baru! (VIDEO)

Crna Gora -

Velika Britanija je u martu ove godine strepela je da bi njeni vojnici u Crnoj Gori mogli da budu meta napada ruskih agenata nervnim gasom novičok.

To je u nedelju objavio britanski dnevnik Telegraf, pozivajući se na poverljive dokumente tamošnjeg Ministarstva odbrane. Prema tvrdnjama britanskih vlasti, ruki agenti su 4. marta u Solsberiju nervnim otrovom novičok otrovali nekadašnjeg pripadnika ruskih obaveštajnih službi Sergeja Skripalja koji je, kao dupli agent, radio za Britance i njegovu kćerku Juliju.

Dvadesetak dana kasnije, u trodnevnu posetu luci Bar, uplovio je razarač Kraljevske mornarice HMS "Dankan D-37", zajedno sa španskom fregatom SPS Vistoria F-82. Ta dva broda bila su tada deo stalne NATO pomorske grupe u Mediteranu, a "Dankan" je bio komandno plovilo.

Ratni brodovi NATO od ulaska Crne Gore u Alijansu pre godinu dana, češće nego ranije uplovljavaju u Bar gde obično provode po više dana dok se njihove posade odmaraju i pripemaju za zadatke.

foto: printscreen Vijesti.me

Takav slučaj bio je od 23. do 26. marta sa "Dankanom", čija je posada dobila priliku da se tri dana odmori u Baru, izlazeći sa broda na obalu, zabavljajući se po lokalima i posećujući barske turističke atrakcije. "U SMS koja je tokom trodnevnog boravka Duncana u Baru poslata svima od 280 članova posade razarača pisalo je: Vojni ataše je obavestio komandu broda da je crnogorskim vlastima skrenuta pažnja na grupu koja će biti u ovoj oblasti večeras. Stoga svi članovi posade koji su dobili izlazak u grad, moraju da se vrate na brod najkasnije do 18 sati", objavio je list Telegraf. Iz PR službe britanskog Ministarstva odbrane potvrdili su tom listu da je tokom boravka razarača u Crnoj Gori posada upozorena na mogući napad ruskih agenata, istakavši da se "bezbedonosni saveti i preporuke svim jedinicama britanske vojske, koje se nalaze po svetu, baziraju na lokalnim procenama pretnji i široj geo-političkoj situaciji".

Britanski list naglašava da niti jedan drugi britanski ratni brod, osim "Dankana", nije dobio slično bezbednosno upozorenje. Ipak, trodnevni boravak tog broda i njegove posade u Baru krajem marta protekao je u najbolje redu i bez ikakvog incidenta. Neposredno pre dolaska u crnogorsku luku, "Dankan" je predvodio grupu od šest NATO razarača i fregata koja je operisala u Crnom moru, a gde ih je, prema navodima Telegrafa, tada "izazvala" ruska vojska. Kada su ratni brodovi Alijanse bili u međunarodnim vodama u blizini Krima, 17 ruskih borbenih aviona nadletelo je NATO plovni sastav na maloj visini, ali brodovi nisu promnili kurds plovidbe. "Dankan" je razarač čija je primarna misija pritivvazduhoplovna obrana i zaštita plovnih sastava od napada aviona i raketa.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto printscreen Antena M

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track