PATRIOTSKE IGRE: Protivnici ujedinjenja Srbije i Crne Gore 1918. organizuju POTESTNU ŠETNJU! AMFILOHIJE: Otkud pravo sekularnoj Skupštini da PONIŠTI ODLUKE od pre 100 godina!
Foto: printscreen Tweet

NIKAD VIŠE 1918.

PATRIOTSKE IGRE: Protivnici ujedinjenja Srbije i Crne Gore 1918. organizuju POTESTNU ŠETNJU! AMFILOHIJE: Otkud pravo sekularnoj Skupštini da PONIŠTI ODLUKE od pre 100 godina!

Crna Gora -

Crnogorski parlament će na sutrašnjoj sednici imati samo jednu tačku dnevnog reda, Predlog Rezoucije povodom 100-godišnjice Podgoričke skupštine, na kojoj bi njene odluke bile proglašene ništavnim, a istovremeno protivnici tadašnjeg ujedinjenja Srbije i Crne Gore pozvali su na protestnu šetnju pod nazivom "Na okup da poručimo: Nikad više 1918."

Planirano je da protestna šetnja bude održana od spomenika Svetom Petru Cetinjskom, do Skupštine Crne Gore. Šetnja je zakazana za 17 sati.

"Crnogorci i svi ostali kojima je Crna Gora svetinja, pokažimo ponosno lice naše države! Pokažimo ga sramoti Crne Gore, onima koji slave stida i prezira dostojnu Podgoričku skupštinu!", stoji u pozivu za protestnu šetnju.Oni pitaju "ko častan može slaviti nestanak svoje države i crkve, progon svoga Kralja i svrgavanje slavne dinastije Petrović - Njegoš?"

Kakav čovek slavi što je njegova država pretvorena u "kavez bede", iz kojega je trebalo iseliti Crnogorce i od Crne Gore stvoriti "zverinjak" u kojem će loviti britanski lordovi? Izađimo i poručimo, gospodski, kako nam pripada, da narod koji ne ljubi lance, ne pristaje da slavi izdaju, stoji u pozivu i dodaje: "Izadjimo i pokažimo poštovanje veličanstvenoj žrtvi, neuporedivom patriotizmu i epskom junaštvu boraca "Za pravo, čast i slobodu Crne Gore".

Mitropolit crnogorski Amfilohije je pozvao poslanike crnogorskog parlamenta da ne glasaju za taj predlog jer se, kako kaže, time unose nove podele u crnogorsko društvo. U obrazloženju predloga je navedeno da je konstituisanje Podgoričke skupštine bio instrument kojim je izvršen "državni prevrat u Crnoj Gori". Predlog su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije.

Mitropolit Amfilohije, pak, smatra da se "tom rezolucijom ne može postići, zadati cilj." Amfilohije dodaje i da činjenica da će jedan deo poslanika u Skupštini izglasati rezoluciju, kojom će doneti vrednosni sud o događajima od pre sto godina, ne može doprineti bilo kakvom pomirenju ili konsenzusu.

"Iako nam je svima u Crnoj Gori jasno da o njima nemamo svi jednako mišljenje. Da ne govorimo o tome da se u nekim od partija koje su činile, a i danas čine vladajuću skupštinsku većinu na čelu sa predsednikom države, do pre neku godinu mislilo dosta drugačije o ovom pitanju. Apelujemo na sve da ne koristimo ovako osetljive teme za dnevno-političko obračunavanje sa našom braćom, rođacima, kumovima, susedima" - navedeno je u pismu poslanicima.

Amfilohije je poručio i da se Srpska crkva ne slaže sa navodima predložene rezolucije, a posebno sa delom koji se tiče posledica odluka Podgoričke skupštine po ustrojstvo pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

" Po ko zna koji put, pa evo i u ovoj rezoluciji, uzima se zdravo za gotovo to da je ujedinjenje izvršeno ukazom kralja Aleksandra", objašnjava Amfilohije.

On se u pismu zapitao i otkud pravo jednoj sekularnoj Skupštini da poništi odluke crkve od pre sto godina.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track