Najnovije vesti

SUD O HAPŠENJU MEDOJEVIĆA: To je mera prinude jer je odbio da svedoči, zato ne važi imunitet
Foto: Vijesti.me/ Boris Pejović

objašnjenje

SUD O HAPŠENJU MEDOJEVIĆA: To je mera prinude jer je odbio da svedoči, zato ne važi imunitet

Crna Gora

Viši sud u Podgorici, koji je odredio zatvor poslanicima Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću, saopštio je da se "radi o svedocima, a ne o okrivljenima".

Navodi se i da je poslanicima određen zatvor, a ne pritvor, zbog čega nisu primenjene odredbe vezane za imunitet.

 

"Ustav Crne Gore predviđa imunitet poslanika i odredbom člana 86. stav 3. Ustava propisano je da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina. Međutim, sud je u konkretnom slučaju našao i dao razloge s tim u vezi da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svedoka da svedoči, što je za posledicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već meru prinude za ispunjenje građanske dužnosti", navodi se u saopštenju Višeg suda.

 

Dodaje se da ova mera traje dok svedok ne pristane da svedoči, a najduže dva meseca. "Napominjemo da se radi o nepravosnažnoj odluci čija će zakonitost biti ispitana od strane Apelacionog suda Crne Gore", zaključuje se.

 

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...