ENGLEZI PREBACILI BAR U ALBANIJU: Glavna crnogorska luka na nautičkoj mapi završila u susednoj državi!
Foto: Vijesti.me/ Privatna arhiva

GREŠKA U RUTNOJ KARTI MEDITERANA

ENGLEZI PREBACILI BAR U ALBANIJU: Glavna crnogorska luka na nautičkoj mapi završila u susednoj državi!

Crna Gora -

Na rutnoj karti Mediterana i basena Crnog mora koju je 2015. izdao kartografski odsek renomirane Hidrografske službe Ujedinjenog Kraljevstva, glavna crnogorska luka Bar, ne nalazi se na teritoriji Crne Gore, već teritoriji susedne države Albanije.

Reč je o rutnoj karti broj 5146, urađenoj u izuzetno velikoj razmeri od 1: 5.000.000, a koja je izdata u februaru 2015, i još je u upotrebi. Karte ovako velikog razmera inače, služe za generalno planiranje ruta kojima se brodovi kreću na velikim udaljenostima između polazne i odredišne luke, prvenstveno na prekookeanskim putovanjima.

Rutne karte pored ostaloga, sadrže i udaljenosti među glavnim lukama na određenom velikom plovidbenom području, ucrtane preovlađujuće morske struje, granice kretanja plutajućeg leda, ružu vetrova, kao i preovlađujuće okeanografske i meteorolške karakteristike nekog plovnog područja tokom određenih perioda godine.

Iz Sektora za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore zahvalili su na dojavi i istakli da nisu znali za ovu grešku koja se potkrala njihovim britanskim kolegama.

"Nismo bili upoznati sa time jer inače ne koristimo karte razmera 1:5.000.000. Odmah ćemo poslati zahtev za ispravku Hidrografskoj službi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske”, rekli su u ZHO.

Inače, sporna rutna karta i dalje se može kupiti preko sajta Hidrografske službe UK, po ceni od 21,95 dolara.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track