KRIVOKAPIĆ: Ni tokom rata nisu hapsili poslanike! Ovo kod Slobodana Miloševića nije moglo da se desi!
Foto: Profimedia

hapšenje medojevića i Kneževića

KRIVOKAPIĆ: Ni tokom rata nisu hapsili poslanike! Ovo kod Slobodana Miloševića nije moglo da se desi!

Crna Gora -

Lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić rekao je da je u Crnoj Gori urušen parlament i time ustavni sistem podele vlasti, hapšenjem poslanika Nebojše Medojevića, koga je štitio imunitet.

Ni Milan Knežević po logici dešavanja, objašnjava bivši predsednik Skupštine, nije zaštićen u zgradi parlamenta od nasilja sudsko - tužilačke vlasti.

"Nikad se nije desilo da se poslanici lišavaju slobode, čak ni u novijoj posleratnoj istoriji Crne Gore, a da o tome ne odlučuje parlament. Kada smo pisali Ustav trudio sam se da držimo iste formulacije kao iz Ustava iz prethodnih ustava kako bismo pokazivali ustavni kontinuitet Crne Gore i potpuni imunitet poslanika, osim u jednom slučaju, ako je zatečen u krivičnom delu koje je kažnjivo preko pet godina”, rekao je Krivokapić “Vijestima”.

foto: Vijesti.me/ Boris Pejović

On navodi da je odluka Višeg suda da se Medojević i Milan Knežević pošalju u zatvor deo procesa “zatvaranja javnosti”, koji je započeo izjavama iz vrha DPS-a o “parlamentarnoj dikataturi”.

Cilj rušenja parlamenta je iskazan kroz već čuvenu formulaciju DPS-a da vlada “parlamentarna dikatura”, jer je on samostalno donosio odluke oko Tare, Termoelektrane…, kad je sprečavana pohara narodnih dobara Crne Gore. I cilj je ostvaren kroz parlamentarnu korupciju”, rekao je lider SDP-a i poslanik te partije.

foto: Vijesti.me

On navodi da je posebno paradoksalno što se ovakve stvari nisu dešavale ni u vreme 90-ih:

“U Beogradu 1994. godine, kad je Šešelj imao 40 pod oružjem poslanika, njemu ste mogli reći da je ratni zločinac a da ni jedan sudija i tužilac Miloševića nije razmišljao da pokrene postupak protiv poslanika SDP-a i to ‘separatističkih poslanika’ koji zagovaraju nezavisnost Crne Gore. Kod Miloševića se nije moglo desiti ovo što se sad dešava u ustavnom i pravnom sistemu Crne Gore. Demokrartija u Crnoj Gori rapidno nazaduje" rekao je on.

Kriokapić kaže da će će pitanje imuniteta i hapšenja Medojevića “nužno ostati vruće.

“Jer ako parlamenta nema, ne postoji ustavni sistem, ako nema slobode govora. To je i bio cilj autokratije, takozvano rušenje parlamentarne diktature. Samo su on i Venecuelanski predsednk Maduro parlamentarnu demokratiju nazvali parlamentarnom dikaturom" kaže Krivokapić.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track