SUDIJA VUČINIĆ O HAPŠENJU MEDOJEVIĆA: Povređeni su i USTAV i ZAKON (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

pravna analiza

SUDIJA VUČINIĆ O HAPŠENJU MEDOJEVIĆA: Povređeni su i USTAV i ZAKON (VIDEO)

Crna Gora -

Na Međunarodni dan ljudskih prava, bivši sudija Međunarodnog suda pravde u Strazburu, Nebojša Vučinić, saopštio je kako je u slučaju hapšenja poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića povređen i Ustav i Zakon.

Taj stav deli i čelnik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović.

Medojeviću, koji 11. dan u ZIKS štrajkuje glađu, danas je opet pozlilo, i smešten je na Internoj klinici Kliničkog centra.

Kada je na Univerzitetu Crne Gore 1991. godine formirana prva antiratna organizacija, tri čoveka su na stepenicama Skupštine Crne Gore zapalila sveće, prisetio se jedan od njih - sadašnji predsednik Udruženja pravnika, na konferenciji povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

foto: Vijesti.me/ Boris Pejović

"Jedan je bio rektor Univerziteta, Božidar Nikolić, koji je imao snage da ustane i da se izdigne iznad establišmenta, a treći je danas u zatvoru, u svojstvu poslanika", istakao je Branislav Radulović, predsednik Udruženja pravnika

Crne Gore.

Pitanje hapšenja poslanika Nebojše Medojevića otvorio je bivši predsednik Udruženja pravnika, koje je i organizovalo Konferenciju u Rektoratu.

"Mislim da je tu povređen i Ustav i Zakon. Ja sam ubeđen da će naš Ustavni sud smoći snage da kaže šta je pravo, šta nije pravo, iako možda na prvi pogled formalno pravno može da bude zakonito... Ovo je po meni jedna granična situacija, ali dovoljno jasna", istakao je Nebojša Vučinić, bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i profesor na Pravnom fakultetu.

A Veće Ustavnog suda sutra će odlučiti da li će pustiti na slobodu Medojevića i njegovog kolegu Milana Kneževića koji se od hapšenja krije u Skupštini. Vučinić kaže da u ovom slučaju ima nekoliko pravnih problema.

"Pazite – zatvor do dva meseca, po jurisprudenciji Evropskog suda, zatvor preko mesec dana je već krivična sankcija. U članu 5 se kaže lišavanje slobode u proceduri predviđenoj Zakonom, šta to znaći – može li se poslanik hapsiti bez rasprava o imunitetu? Ne treba veliko pravno znanje oko toga", rekao je Vučinić.

I u Građanskoj alijansi smatraju da je hapšenje Medojevića problematično sa više aspekata.

"On niti je pritvoreno niti osuđeno lice, a stavljen je u zatvor, sam način i procedura hapšenja, vreme", rekao je Milan Radović iz Građanske alijanse.

Medojevića i Kneževića Viši sud je kaznio zatvorom zbog, kako je obrazloženo, njihovog odbijanja da svedoče o optužbama iznetim na račun glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekih sudija.

Kurir.rs/Vijesti.me (Ljubica Milićević) Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track