Najnovije vesti

USTAVNI SUD CRNE GORE: Medojević i Knežević mogu kući! Odluka o zatvoru je neustavna!
Foto: Vijesti.me/ Boris Pejović

NA SLOBODU!

USTAVNI SUD CRNE GORE: Medojević i Knežević mogu kući! Odluka o zatvoru je neustavna!

Crna Gora

PODGORICA - Ustavni sud Crne Gore je na današnjoj plenarnoj sednici poništio odluku o stavljanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića.

Odredba Zakonika o krivičnom postupku na osnovu koje je Viši sud odredio zatvor Medojeviću i Kneževiću, proglašena je neustavnom, što znači da će njih dvojica moći da idu kući čim dobiju rešenje Ustavnog suda, potvrđeno je Vijestima.

 

Sednica Ustavnog suda završena je maločas, a sudije još pišu odluku.

 

Ovim je pobijeno rešenje o zatvoru Višeg i Apelacionog suda, potvrđuje CdM.

Podsećamo, Medojević je uhapšen u noći između 30. novembra i 1. decembra posle sednice parlamenta i bez oduzimanja poslaničkog imuniteta. On se nalazi u zatvoru, dok je Knežević danima u zgradi Skupštine Crne Gore i time izbegava hapšenje.

 

Sudije izvestioci Ustavnog suda Mevlida Muratović i Milorad Gogić predložile su sudskom veću obustavu izvršenja kazne zatvora u trajanju do 60 dana, koju je Viši sud odredio poslanicima Demokratskog fronta zbog odbijanja da svedoče.

Milivoje Katnić
Milivoje Katnićfoto: Youtube/Vijesti Online

Medojević je uhapšen po nalogu koji je izdao podgorički Viši sud jer je odbio da saopšti ko je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost koji mu je saopštio da je glavni specijalni tužilac Mlivoje Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše uzeo 100.000 evra kako mu ne bi odredio pritvor u aferi poznatoj kao "Carine". Zatim je kažnjen sa još dva meseca zatvora jer je odbio da svedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine, da je Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

 

Knežević odbija da saopšti podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio mito u iznosu od 10.000 evra da mu ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

 

Kurir.rs/Tanjug/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Boris Pejović

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...