AJ, BOGA TI, KUME, SNAJPEROM GA ROKNI: Tokom suđenja crnogorskim kriminalcima čitane njihove šokantne tajne poruke i koga su sve guglali
Đorđije Božović, Foto: Vijesti/Filip Roganović

izneti neverovatni podaci

AJ, BOGA TI, KUME, SNAJPEROM GA ROKNI: Tokom suđenja crnogorskim kriminalcima čitane njihove šokantne tajne poruke i koga su sve guglali

Crna Gora -

Sa laptopa Đorđija Božovića, kog terete da je deo lokalne crnogorske kriminalne grupe Stevana Stamatovića, na Gugl pretraživaču u toku 2017. godine kucana su veoma poznata imena - Duško Roganović, Jovan Mušikić, Nebojša Stijepović, Aleksandar Keković, Vjeko Lambulić, Dragoljub Ćetković i Alan Kožar.

To je na jučerašnjem suđenju pred Višim sudom u Podgorici potvrdio veštak iz oblasti digitalnih dokaza i forenzike kompjutera i mobilnih telefona Balša Savić u svojstvu stručnog lica.

Božović je kazao da je laptop koristio od maja 2017, kada ga je kupio od pokojnog Miodraga Kruščića (likvidiran u maju u Podgorici), te da nije mogao pretraživati imena Alan Kožar i Duško Roganović koja su prema podacima pretraživana pre maja.

"Ja ne potvrđujem da sam radio i ostale pretrage, godinu i po dana je prošlo, ne sećam se. Ko je Alan Kožar, ko je taj čovek?", obratio se Božović sudiji.

foto: Profimedia

Pregledano je i nekoliko snimaka sa telefona oduzetog od okrivljenog Aleksandra Bojovića, a za snimak napravljen 19. maja, okrivljeni je potvrdio da je nastao u Budvi, dodajući da je to snimak iz vozila kojim je išao ka Jazu kako bi nabavio robu za šank u kojem je radio na plaži Kamenovo.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je primetio da se na snimku vide neki delovi Podgorice, a okrivljeni Bojović je istakao da toga dana nije išao za Podgoricu, već samo prošao kroz Podgoricu na putu za Kolašin gde je pevao u jednom lokalu.

foto: EPA / Boris Pejović

Na snimku od 20. maja, snimljenom dva sata iza ponoći, okrivljeni Bojović je rekao da je taj snimak nastao kada se vraćao za Budvu sa nastupa u Kolašinu.

Pregledano je i nekoliko fotografija iz telefona okrivljenog Stefana Balevića, pa je na pitanje suda šta se nalazi na jednoj od njih, okrivljeni kazao da vidi "nešto belo".

"Vidim kesicu i nešto belo, kao šećer, prašak za pecivo. Ne sećam se zašto sam to fotografisao, moguće da je bila neka šala", naveo je Balević.

foto: Profimedia

Za SMS poruku sadržine:"Familiji oko 3.000 evra platio brate, boli me cela glava, ali sestre sve silikonke... Stižu mi pare, dođi da vratimo te dugove da ne s*ebem kao prošli put", okrivljeni Balević je kazao da ne može da odgovori jer to nije njegov telefon.

Isto je naveo i sa SMS poruke primljene sa srpskog broja +38164…

"Znam brate, ali da ne dolazi do toga, pusti u pm. A Vidmar je smeće, treba 20 da mu daju", kao i: "Ima Gile malo većih problema, zvaće ga jedan moj drug ovih dana da mu kaže da odj…", "Zaboravio sam baka da ti kažem da ti Vidmar priča da će Stanišići da te napadnu, pripazi se te ološi".

Veštak za telekomunikacije Predrag Boljević, na pitanje tužioca, kazao je da je optuženi Bojović 10. maja 2017. ostavarivao komunikacije posredstvom baznih stanica lociranih na Malom brdu, 19. maja do ranih poslepodnevnih sati u Budvi, a u večernjim satima u Kolašinu. Narednog jutra ostvarivao je komunikacije u Kolašinu, a uveče u Budvi.

Suđenje se nastavlja 24. decembra.

Prema tvrdnjama SDT-a Stevan Stamatović koji je u bekstvu, oformio je kriminalnu grupu koja je, između ostalog, pokušala likvidaciju Radojice Zekovića 20. maja prošle godine. Osim Stamatovića, tada su optužnicom obuhvaćeni i Dejan Daletić, Aleksandar Bojović, Đorđije Božović, Stefan Balević i Milan Lješnjak.

U optužnici se navodi da su Zekovića dok je bio na nedeljnom odsustvu pokušali da likvidiraju članovi Stamatovićeve grupe, optuženi Dejan Deletić i Milan Lješnjak, na način što su postavili eksplozivnu naprvu ispod vozila "golf 5" u podgoričkim naselju Zabjelo, koje je prema evidencijama istražitelja oštećeni koristio.

Prilikom suđenja, preslušavane su i mere tajnog nadzora, gde u jednom od razgovora okrivljeni Dejan Deletić traži od optuženog Aleksandra Bojovića da mu nabavi četiri kilograma eksploziva.

"Treba mi dobre razorne moći. Frka je, glave idu. Ne bih te zvao u pola tri - navodi okrivljeni Deletić u tom razgovoru, na šta mu okrivljeni Bojović odgovara: "Aj boga ti kume, snajperom ga rokni".

Pored toga, beogradska policija tragala je 2016. godine za Stamatovićem zbog sumnje da je umešan u likvidaciju Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi u Beogradu te godine.

Tada je obelodanjeno da su on i još jedan mladić čiji identitet policija nije htela da otkrije, evidentirani kao članovi crnogorske - zagoričke kriminalne grupe, odnosno klana iz Podgorice. Kako se sumnja, ovaj klan je blisko povezan sa škaljarskom grupom iz Kotora, koja od 2013. vodi rat sa kavačkim klanom zbog nestanka tovara kokaina u Španiji.

Kurir.rs/CDM Foto: Vijesti/Filip Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track