CRNOGORSKI KONZUL PRAO PARE NA VELIKO: Holanđaninu zaplenjeno 60 zgrada, nakit, kola, umetnine...
Foto: CDM

konačno pao

CRNOGORSKI KONZUL PRAO PARE NA VELIKO: Holanđaninu zaplenjeno 60 zgrada, nakit, kola, umetnine...

Crna Gora -

Specijalno državno tužilaštvo tražilo je da se privremeno oduzme milionski vredna imovina Lambertusa Hubertusa Leonardusa Vosa, nekadašnjeg počasnog konzula Crne Gore u Holandiji.

Iako iz SDT-a mesecima ne odgovaraju na pitanja o Vosu, izvor blizak istrazi kazao je da je još ranije tom Holanđaninu blokirana imovina vredna nekoliko miliona evra koju poseduje u Crnoj Gori.

“Holandske vlasti sumnjiče ga da je prao novac ulaganjem u nekretnine u Crnoj Gori. Taj novac, navodno je stizao iz njegovih kompanija u Belgiji i Holandiji, koje su bile pod istragom tamošnjih vlasti”, rekao je izvor iz istrage.

Na spisku imovine čije privremeno oduzimanje je tražilo tužilaštvo navodno su vile na crnogorskom primorju, ali i nekretnine u drugim delovima Crne Gore.

Iz Višeg suda u Podgorici juče su Vijestima odgovorili da je u jednom predmetu protiv Holanđanina određena priveremena mera, ali da je ona na zahtev države koja ju je tražila ukinuta.

“U drugom predmetu je na zahtev SDT određena privremena mera zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti”, saopšteno je iz suda. Krivični postupak protiv Vosa pokrenut je sredinom 2016. godine, a iz SDT-a su tada Vijestima odgovorili da se predmet nalazi u fazi izviđaja i nosi oznaku tajnosti.

Ministarstvo spoljnih poslova, nakon pokretanja krivičnog postupka, tražilo je od Vlade da bude razrešen. Nakon sedinice Vlade 28. jula 2016. godine, saopštili su da će u skladu sa uobičajenim procedurama, od nadležnih u Holandiji tražiti poništenje Vosove akreditacije.

Vosa su holandske vlasti sumnjičile za utaju oko 5.000.000 evra poreza u vezi sa transakcijama za nekretnine preko kompanije na Kipru. Nakon njegovog hapšenja i pokretanja postupka zaplenjeno je 60 Vosovih zgrada u Holandiji i Nemačkoj, njegove umetnine, nakit, skupi automobili.

Tamošnja policija blokirala je i sedište njegove investicione grupe, u kome se nalazio i počasni konzulat. Konzulat se nalazio u centrali Vosove investicione grupe u Mastrihtu, u Ulici Sint Lumberslusan broj šest.

On je za počasnog konzula Crne Gore imenovan 2011. godine. Navodno još 1995. godine prvi put došao je u Crnu Goru, i od tada je i tu kupovao nekretnine.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: CDM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track