NATO RADAR POSTAVLJAJU NASRED BJELASICE: Nebo nad Crnom Gorom nadziraće 3D tehnologija vrednosti više od 20 miliona evra!
Foto: Printscreen YouTube

plan

NATO RADAR POSTAVLJAJU NASRED BJELASICE: Nebo nad Crnom Gorom nadziraće 3D tehnologija vrednosti više od 20 miliona evra!

Crna Gora -

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da od NATO nabavi 3D radar za nadzor vazdušnog prostora, koji bi bio postavljen na Bjelasici, navodi se u dugoročnom planu razvoja odbrane za period od 2019. do 2025. godine.

- Za dalji razvoj nacionalnih kapaciteta nadzora vazdušnog prostora planirana je nabavka 3D radara, a kao najpovoljnija lokacija za radarski položaj razmatra se lokalitet Zekova glava na planini Bjelasici. Na ovaj način dostići će se puna operativna sposobnost za generisanje prepoznate slike o situaciji u vazdušnom prostoru Crne Gore, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objasnio je za Pobjedu da su, kada je rađena analiza gde postaviti radar u Crnoj Gori, postojale dve opcije: brdo Vrsuta kod Bara i Bjelasica.

Druga priča je, dodaje on, nabavka radara koji će biti na Bjelasici. Prema njegovim rečima, postoje dve opcije za nabavku radara.

- Jedna je da se privremeno odgodi kupovina i da se radar pozajmi od NATO ili od neke zemlje članice ili da se odmah krene u proceduru nabavke, u ovom slučaju 20 i više miliona evra. To je skupa investicija, jer je tokom ove godine Crna Gora kupila tri helikoptera od 30 miliona evra i iduće godine će otprilike slično da se desi, jer će ista suma biti izdvojena za nabavku lakooklopnih vozila, kaže Radić.

On smatra da problem predstavlja kupovina radara od 20 i više miliona evra i kako će se to finansirati.

- Zato je od NATO zatražena podrška za privremeno premošćavanje nedostatka resursa da bi se odložila kupovina. To i dalje nije izvesno, jer NATO ima stručnu misiju, a ta stručna komisija će početkom 2019. godine dati svoj stav i odlučiće šta da rade u tom pogledu. U svakom slučaju, plan je da taj radar bude na Bjelasici, naveo je Radić.

Podsećamo, crnogorsko nebo je od juna pod zaštitom vazduhoplovnih snaga NATO. Naime, tri grčka i dva italijanska presretača, u saradnji sa vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, počeli su redovno patroliranje crnogorskim vazdušnim prostorom.

Iz Ministarstva odbrane su saopštili da je ta misija jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO. Navode da je, imajući u vidu ograničene sopstvene kapacitete, Crna Gora dobila od saveznika podršku u zaštiti svog neba koja je neborbenog karaktera.

Kurir.rs/in4s.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track