OPOZICIJA HOĆE DA GONI VLAST NA SUD: Pljevlja žele da tuže vladu Crne Gore zbog zagađenja
Foto: Vijesti.me/Goran Malidžan

PODNET ZAHTEV

OPOZICIJA HOĆE DA GONI VLAST NA SUD: Pljevlja žele da tuže vladu Crne Gore zbog zagađenja

Crna Gora -

Opozicioni odbornici iz Pljevalja podneli su zahtev predsedniku Skupštine opštine za sazivanje hitne sednice lokalnog parlamenta sa predlogom mera koje treba preduzeti radi ublažavanja štetnih posledica aerozagađenja po zdravlje građana.

U zahtevu se konstatuje da je poslednjih meseci izraženo konstantno zagađenje vazduha, koje direktno ugrožava zdravlje građana.

Opozicija tvrdi da je u povećanju i broj obolelih od najtežih bolesti, a da lokalna uprava tom problemu ne posvećuje dovoljno pažnje. Na taj način lokalna uprava, smatraju u opoziciji, direktno krši zakon u delu koji se odnosi na obaveštavanje i upozoravanje građana u slučaju opšte opasnosti i preduzimanje mera za njihovu zaštitu.

foto: Vijesti.me/Goran Malidžan

Opozicija predlaže da Opština u roku od mesec dana donese poseban Operativni plan postupanja u slučajevima prekoračenja dozvoljenih granica zagađujućih materija i da zahteva od Vlade da postupi u skladu sa Zakonom o životnoj sredini i donese odluku o davanju saglasnosti Opštini Pljevlja za uvođenje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Takođe traže od vlade da najkasnije do 31. decembra 2019. nadoknadi štetu Opštini Pljevlja po osnovu izgubljene dobiti zbog izostanka saglasnosti na odluku Opštine Pljevlja o utvrđivanju naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine. Zbog toga je predloženo da Opština, radi zaštite svojih interesa, najkasnije do 11. juna upotrebi sva pravna sredstva, uključujući i tužbu protiv Vlade pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Goran Malidžan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track