VLADA UDARILA NA KNEŽEVIĆEVE BANKE, A ZABORAVILA DA JE BILA GARANT ZAJMOVA: Mogući gubitak budžeta 9 miliona evra
Foto: Printscreen Vijesti.me/Vesko Belojević

svašta

VLADA UDARILA NA KNEŽEVIĆEVE BANKE, A ZABORAVILA DA JE BILA GARANT ZAJMOVA: Mogući gubitak budžeta 9 miliona evra

Crna Gora -

Zbog stečaja u Invest banci Montenegro (IBM) i prinudnih mera u Atlas banci državni budžet može da ima direktnu štetu od 8,7 miliona evra koliko iznose obaveze ove dve banke prema Evropskoj investicionoj banci, a za koje je garanciju dala Vlada Crne Gore.

Iz Ministarstva finansija Vijestima su kazali da EIB još nije zatražila aktiviranje garancije i naplatu ovog novca ni zbog jedne od ovih banaka do “dana, 21.01.2019. godine” i da su u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima EIB-a.

Obeveze prema EIB-u potiču od projekta iz 2009. godine kada je EIB, uz Vladinu garanciju, obezbedila 90 miliona evra za povoljnije kreditiranje malih i srednjih preduzeća. Taj novac je prema ugovoru sa Vladom podeljen komercijalnim bankama u Crnoj Gori uz obavezu kreditiranja malih i srednjih preduzeća. Ukupne obaveze svih banaka prema EIB-u sada iznose oko 30 miliona.

Iz Ministarstva su Vijestima saopštili da, prema evidenciji koju su usaglasili sa ovim bankama iz grupe Duška Kneževića, Atlas banka EIB-u, na osnovu garancija Vlade, duguje 6.673.817,59 a IBM po istom osnovu ima dug od 2.091.503,26 evra.

“U oba navedena kreditna aranžmana država Crna Gora se pojavljuje kao garant. Imajući u vidu situaciju u bankama, odmah po uvođenju prinudne uprave u bankama, Ministarstvo finansija obavestilo je Centralnu banku Crne Gore o obavezama navedenih banaka prema EIB-u, kao i o riziku da, u slučaju aktiviranja garancije, navedene obaveze mogu pasti na teret države, te da u tom smislu preduzmu sve neophodne radnje kako bi država zaštitila svoja eventualna potraživanja”, saopštili su iz Ministarstva.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track