CRNOGORCI GINU ZA ISLAMSKU DRŽAVU: Šestoro poginulo u Siriji, a evo koliko ih još ratuje za islamiste
Foto: Profimedia

vlada tvrdi

CRNOGORCI GINU ZA ISLAMSKU DRŽAVU: Šestoro poginulo u Siriji, a evo koliko ih još ratuje za islamiste

Crna Gora -

U prethodnih šest godina, šest crnogorskih državljana poginulo je na ratištu u Siriji, a devetoro ih je i dalje na teritoriji pod kontrolom Islamske države. Njih 10 vratilo se u Crnu Goru, a jedan borac uhapšen je u Turskoj.

To pokazuje Vladin prelazni akcioni plan za 2019. godinu za nastavak realizacije aktivnosti iz strategije za suzbijanje nasilnog ekstremizma 2016-2018. godine, piše CDM.

Od novembra 2015. godine nema registrovanih odlazaka crnogorskih državljana u Siriju.

Od oktobra 2012. do kraja prošle godine u Siriju su otputovala 23 punoletna crnogorska državljanina - 18 muškaraca i pet žena zajedno sa troje dece.

"U Siriji je poginulo šest muškaraca. Tri muškarca, četiri žene i dvoje dece ostali su na teritoriji pod kontrolom Islamske države, dok je jedan muškarac pritvoren u Turskoj, a osam muškaraca, jedna žena i jedno dete vratilo se u Crnu Goru", pokazuju Vladini podaci.

U izveštaju se navodi da je u istočnoj Ukrajini od 2014. godine boravilo nekoliko punoletnih crnogorskih državljana i svi su se vratili u Crnu Goru.

Vladini podaci pokazuju da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran jedan predmet protiv jednog crnogorskog državljanina zbog učestvovanja na stranim ratištima. Protiv njega je podnet optužni predlog Višem sudu u Podgorici 2. juna 2017. godine.

"Postupajući po optužnom predlogu SDT-a, Viši sud je doneo osuđujuću presudu – zatvorsku kaznu", ističe se u dokumentu.

Takođe, u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je i predmet u vezi sa učešćem jednog crnogorskog državljanina na stranim ratištima, a koji je dostavljen na nadležnost Višem državnom tužilaštvu u Podgorici dana 9. septembra 2016. godine.

Kurir.rs/CDM

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track