AMERIČKO ISTRAŽIVANJE O CRNOJ GORI I NATO: Alijansa nepopularna, Rusima se najviše veruje
Foto: EPA, Profimedia

šokantno

AMERIČKO ISTRAŽIVANJE O CRNOJ GORI I NATO: Alijansa nepopularna, Rusima se najviše veruje

Crna Gora -

Istraživanje Nacionalnog instituta za demokratiju iz Vašingtona (NED), pod nazivom "Zapadni Balkan između Istoka i Zapada“, pokazalo je da su građani Crne Gore ubjedljivo najviše naklonjeni Rusiji i Kini, dok najmanju popularnost kod Crnogoraca uživaju NATO I SAD.

U Crnoj Gori, uprkos članstvu u NATO-u, velika većina ispitanika ima negativan stav prema zapadnoj vojnoj alijansi, čak 53 odsto, od čega se rekordnih 39 odsto građana izjasnilo da ima izrazito negativan stav prema NATO-u, dok je dodatnih 14 odsto kazalo da ne voli NATO. Sa druge strane, samo 25 odsto ispitanika se izjasnilo da ima pozitivan stav o Sjevernoatlantskoj alijansi.

Od velikih sila, Crnogorci najmanje simpatija imaju za SAD, pri čemu 40 odsto građana ne krije da ima negativan stav prema Americi (23 odsto izrazito negativan), dok, istovremeno, ukupno 29 odsto ispitanika pozitivno gleda na Vašington.

Pored činjenice da su prema istraživanju NED-a, Zapad i Kina u crnogorskim medijima uglavnom predstavljeni u pozitivnom kontekstu, a Rusija u negativnom, zaključak je da medijska slika u Crnoj Gori (za razliku od ostalih zemalja regiona) nije u direktnoj korelaciji za stavovima i osećanjima građana.

Tako od velikih sila ubjedljivo najviše simpatija kod Crnogoraca i dalje pobuđuje Rusija, o kojoj se 45 odsto ispitanika izjasnilo da ima pozitivan stav, a jedini dostojni konkurenti su joj Kina i Evropska unija, sa 41, odnosno 40 odsto podrške. Rusija i Kina takođe proizvode najmanje negativnih asocijacija kod crnogorskih građana, odnosno gotovo dvostruko manje u odnosu na Sjedinjene Američke države ili zemlje poput Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Od svih zemalja u regionu, jedino u Srbiji i Crnoj Gori većina stanovništva smatra da je ruska armija superiornija u odnosu na NATO, dok bi i najveći procenat Crnogoraca (njih oko 17 odsto) svoju djecu prije poslao na školovanje u Rusiju nego u neku od zemalja Zapada.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track