SMRT TROČLANE PORODICE I SPASIOCA MOGLA DA BUDE SPREČENA: Monah ostaje u pritvoru! Rekao sudiji da nije  bilo prsluka za spasavanje jer su ukradeni, a advokat kaže da krađa nije prijavljena policiji!
Foto: Vijesti.me/ Filip Roganović

traga se za još dva tela

SMRT TROČLANE PORODICE I SPASIOCA MOGLA DA BUDE SPREČENA: Monah ostaje u pritvoru! Rekao sudiji da nije bilo prsluka za spasavanje jer su ukradeni, a advokat kaže da krađa nije prijavljena policiji!

Crna Gora -

Svešteniku Goranu Kimpanovu (43) određen je pritvor do 30 dana posle saslušanja kod sudije za istragu.

Kimpanov, sveštenog imena Neofit, sumnjiči se da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti kada je vozio čamac koji se zbog nevremena prevrnuo na Skadarskom jezeru. Četvoro putnika stradalo je u toj nesreći.

Advokat monaha Neofita, Jugoslav Krpović, kazao je "Vijestima" da se neće žaliti na odluku suda. Očekuju da će istraga utvrditi kako je zapravo došlo do nesreće, i da će samim tim nestati razlozi za pritvor sveštenika. On je ranije na saslušanju kod tužiteljke Romine Vlahović ispričao da žali zbog nesreće u kojoj je život izgubilo četvoro njegovih prijatelja.

foto: Printscreen/ Facebook

"Ovo je velika tuga i bol za mene, kao i ogromno iskušenje - navodno je rekao monah na saslušanju. Monah je rekao je da je ranije uvek koristio zaštitne prsluke kad je prevozio vernike, ali da u nedelju to nije bio slučaj.

Nekoliko dana pre nesreće neko je ukrao zaštitne prsluke s manastirskog čamca, tako da ih u nedelju nismo imali", rekao je monah Neofit pred tužiocem.

Kurir je pokušao da sazna od Jugoslava Krpovića advokata monaha Gorana Kimpanova da li je krađa prsluka prijavljena policiji. Krpović je izjavio da on nema tu informaciju. Takođe, nejasno je i zašto su se putnici ukrcali na čamac bez sigurnosne opreme dok se spremalo nevreme. Za krivična dela koja se Kimpanovu stavljaju na teret predviđena je zatvorska kazna do 12 godina.

Zakonom je propisana zatvorska kazna do pet godina za izazivanje opšte opasnosti, odnosno za onog ko ne postavi propisane uređaje za zaštitu od požara, poplave, eksplozije, otrova ili otrovnog gasa, radioaktivnih ili drugih jonizujućih zračenja, električne energije ili drugih opasnih sredstava ili ove uređaje ne održava u ispravnom stanju ili ih u slučaju potrebe ne stavi u dejstvo ili uopšte ne postupa po propisima ili tehničkim pravilima o merama zaštite.

Da podsetimu u Skadarskom jezeru posle prevrtanja čamca utopili su se bračni par Ratko i Jana Kumburović, njihova dvanaestogodišnja ćerkica Nina i Darko Vujošević koji je pokušao da ih sapase.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto Vijesti.me/ Filip Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track