TEŠKO MI JE ZBOG PORODICE KOJA JE STRADALA, ALI I ZBOG SINA! VRATIO SE U VODU DA IM POMOGNE: Ispovest oca uhapšenog monaha posle tragedije na Skadarskom jezeru
Foto: Vijesti.me/ Filip Roganović

TRAGEDIJA

TEŠKO MI JE ZBOG PORODICE KOJA JE STRADALA, ALI I ZBOG SINA! VRATIO SE U VODU DA IM POMOGNE: Ispovest oca uhapšenog monaha posle tragedije na Skadarskom jezeru

Crna Gora -

Ne mogu da verujem šta se desilo. Teško mi je zbog sina, i zbog porodice koja je stradala. Ne mogu ni da zamislim kako je Neofitu - kaže za Dušan Kimpanov iz Elemira kod Zrenjanina.

Dušanov sin Goran (43), jeromonah manastira Vranjine, čije je monaško ime Neofit, uhapšen je u nedelju posle nesreće na Skadarskom jezeru, kada se barka kojom je upravljao prevrnula, pa se četvoro njegovih prijatelja utopilo.

Čamac se izvrnuo u rukavcu Morače i Skadarskog jezera, i stradali su Jana Kumburović, koja je bila u četvrtom mesecu trudnoće, njena 12-godišnja ćerka Nina, suprug Ratko i njihov prijatelj Darko Vujošević iz Podgorice, koji je pokušao da ih spase.

Četvoro putnika uspelo je da dopliva do obale. Kada se prevrnuo manastirski brodić kojim je monah od manastira na ostrvu do obale prevozio osam vernika, trudnica Jana Kumburović utopila se pokušavajući da spase svoju ćerku.

Njen suprug Ratko stradao je pokušavajući da izvuče njih dve iz talasa. Vujošević je uspeo da dopliva do obale, ali se u vodu vratio kada je video da se porodica Kumburović davi. Dodao im je dasku i pokušao da ih izvuče, ali je i njega poklopio talas. Tela oca, kao i mladog Podgoričanina ronioci još nisu uspeli da izvuku iz mutnog jezera.

"Sve je to strašno. Čuo sam se sa pravnikom koji je razgovarao sa Goranom i spremam se da idem u Crnu Goru da ga posetim. Ne znam da li će ga pustiti posle zadržavanja", priča Dušan.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Goran - monah Neofit, sa roditeljima Dušanom i Jasminom poslednji put se čuo pre tri-četiri sedmice, posle službe u manastiru Ostrog. Majka i otac su ga poslednji put videli u septembru, kada su ga posetili u Crnoj Gori, a on je u rodnom mestu bio u junu, kada je video sestru i njenu tek rođenu bebu.

"Moj sin je oduvek pomagao crkvu, posećivao manastire. Imali smo privatnu radnju za glinu i njemu je zaista taj posao dobro išao. Jedne večeri rekao mi je: "Tata, ja idem". Mislio sam da ponovo ide da poseti neki manastir, pa sam ga upitao: "Koji manastir ćeš sada da posetiš?". On mi je samo rekao: "Ne, idem da ostanem" priseća se Dušan kako se njegov sin zamonašio pre više od 12 godina.

Gorana je otpratio do manastira Miholjska prevlaka, razgovarali su, a monah Sava je Dušanu rekao da će prvo biti iskušenik i da tokom tog perioda mnogi odustanu.

Goran nije odustajao, zamonašio se, postao je jeromonah Neofit, napredovao. Deceniju je proveo u manastiru kod Tivta, a pre dve godine on i jeromonah Sava su dobili službu u manastiru Svetog Nikole Vranjina, na Skadarskom jezeru.

"Moj sin je imao želju da dođe u Srbiju, u manastir kod Kragujevca, ali nije dobio dozvolu iz Crne Gore. Ipak, bio je zadovoljan i dole, pričao je da ima mir i tišinu", kaže Dušan.

Ubrzo posle nesreće uhapšen je monah Neofit, koji je pred tužiteljkom ispričao šta je bilo kobnog dana, ali mu je ona zbog mogućeg uticaja na svedoke odredila zadržavanje do 72 sata. On je osumnjičen za delo protiv opšte sigurnosti i za izazivanje opšte opasnosti i prema zakonu Crne Gore preti mu do 12 godina zatvora.

Kurir.rs/ Blic/ Ana Ž. Adžić

Foto: Vijesti.me/ Filip Roganović, Savo Prelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track