SKANDALOZNA PRESUDA U CRNOJ GORI! Sudije opraštaju sajovcima osuđenim za brutalno prebijanje JER NE VERUJU ŽRTVI I SVEDOCIMA! (VIDEO)
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

ŠOK ODLUKA VIŠEG SUDA

SKANDALOZNA PRESUDA U CRNOJ GORI! Sudije opraštaju sajovcima osuđenim za brutalno prebijanje JER NE VERUJU ŽRTVI I SVEDOCIMA! (VIDEO)

Crna Gora -

Viši sud Crne Gore ukinuo je deo presude za brutalno prebijanje Milorad Mija Martinovića sajovcima Boru Grguroviću i Goranu Zejaku, prvobitno osuđenima na po godinu i pet meseci zatvora, zato što su ga tako krvnički pretukli da nesrećni čovek, tvrdi sud, nije mogao da vidi sve što se dešavalo dok su ga tukli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice!

Milorada Martinovića sajovci su zverski pretukli posle protesta opozicionog Demokratskog fronta u Podgorici 24. oktobra 2015. Evo tog snimka:

Veće sudija Višeg suda Dragica Vuković, Miroslav Bašović i Evica Durutović zaključili su da je osuđujući deo presude nejasan i protivrečan, dok su za deo odluke kojom su dvojica sajovaca oslobođeni optužbi za uništenje Martinovićevog vozila imali samo reči hvale!

"Kada se iskazi svedoka, očevidaca, dovedu u vezu sa materijalnim dokazima, izvedenim na glavnom prestresu, onda je jedini mogući zaključak da se tokom postupka nije moglo utvrditi ko su lica koja su uništavala vozilo oštećenog, a to dalje znači da nije dokazano da su upravo okrivljeni, kao saizvršioci, izvršili krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari, kako je pravilno zaključio prvostepeni sud", piše u obrazloženju presude.

Dodaje se da Martinovićev iskaz nije dovoljan da se oni proglase krivim za izvršenje tog krivičnog dela!

Viši sud, međutim, zaključuje da je sudija Nada Rabrenović, koja je donela prvostepenu presudu, pogrešno tumačila odredbu o slobodnom sudijskom uverenju.

foto: Printscreen Vijesti.me

Sami se prijavili za prebijanje! Boro Grgurović i Goran Zejak

"Subjektivno ubeđenje sudije, bez logičke ocene dokaza, nije dovoljno", navodi se. Dodaje se i da nije dovoljno da sudija veruje Martinoviću i iskazima svedoka - njegovih prijatelja, koji su rekli da Martinović nije pokušao da probije policijski kordon.

"Nije dovoljno što su oni to rekli, već je takve iskaze prvostepeni sud morao da proveri adekvatnim dokazima. Adekvatni dokaz, za ovu činjenicu, je audio-snimak koordinisane akcije policije, koji bi u ovakvim slučajevima trebalo da postoji, makar je sud bio u obavezi da ga zatraži i da utvrdi da li takav zapis postoji, te ako postoji - da ga pribavi, a ako ne postoji - da taj podatak oceni pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima", piše u odluci.

U istoj se, međutim, ceni da su upravo njegovi prijatelji mogli bolje da zapaze ko je uništavao Martinovićevo vozilo, pa im, što se toga tiče, veruju da nIsu mogli isti ljudi da ga biju i da mu uništavaju auto. Dodaje se i da je prvostepeni sud morao prvo da proveri izjave svedoka sajovaca, pa tek onda da ceni da li su verodostojne.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Policija na protestu DF u Podgorici, oktobar 2015.

"Prvostepeni sud je bio u obavezi da sasluša policajce koji su se nalazili na raskrsnici navedene dve ulice, pa tek nakon svega toga da izvede zaključak", ocenili su u Višem sudu.

Bez davanja valjanog obrazloženja, kao što je u konkretnom slučaju, dodaju sudije Višeg suda, ocena dokaza po slobodnom uverenju se svodi na suđenje po opštem utisku i osećaju, što je nedopustivo. Zato smatraju da je trebalo ukinuti prvostepenu presudu u navedenom delu.

Naglašava se i da, u zavisnosti od rezultata provere iskaza svedoka sajovaca, koji su naveli da su čuli obaveštenje preko radio-veze da je probijen kordon policije i da je došlo do povređivanja policajaca, i potreba ponovnog angažovanja komisije veštaka medicinske struke radi, eventualne, dopune nalaza i mišljenja.

foto: Vijesti.me/Savo Prelević

"U ponovnom postupku prvostepeni sud će otkloniti bitne povrede odredaba na koje je ukazano ovom odlukom, izvesti sve ranije provedene dokaze, po potrebi i druge, a zatim će sve te dokaze i odbrane optuženih svestranije analizirati i ceniti, određeno i potpuno, u skladu sa član 379 ZKP-a, nakon čega će biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku", zaključuje se u odluci Višeg suda.

Sudija Rabrenović u martu prošle godine osudila nasilne sajovce na po godinu robije za mučenje i na po pola godine za nanošenje teških telesnih povreda, izričući im jedinstvene kazne zatvora od po godinu i pet mjeseci. Oslobodila ih je optužbi za uništenje i otuđenje tuđe stvari, jer, kako je rekla, nije dokazano da su posle prebijanja polomili i Martinovićev automobil. Obrazlažući presudu, istakla je da su dobili minimalne zatvorske kazne za ta dela, zato što ranije nisu osuđivani i jer su porodični ljudi.

Sudija je tada kazala i da je dokazano da su dvojica pripadnika SAJ-a prebili Martinovića, a što je utvrdila iz iskaza oštećenog i njegovih saputnika u vozilu, uvida u video-snimak, kao i medicinske dokumentacije i svedočenja veštaka.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track